Nya trailskor och nytt grepp i skogen!

NYA PRYLAR

Äntligen blev det dags att lägga det förra hårt slitna paret trailskor att vila, till förmån för nya och fina skor! Det blev i princip ett par likadana som jag hade, fast årets modell. Ett lyckat val med ett par färska Salomon S-LAB XT 5 Softground. Mycket bra dränerande trailskor med viss dämpning och ett mönster jag gillar.

Close-Up_S-Lab5Jag har tidigare skapligt noga gått igenom olika tips vid köp av trailskor och de gäller fortfarande. Men det är ändå alltid lika udda att de ska sitta så tajt och att tån ska vara så långt fram – i jämförelse med när man handlar vanliga skor, både för löpning och inte.

Denna gång var jag väldigt inriktad på både märke och modell från början, men spanade för sakens skull även in modellerna Speedcross 3 och Fellcross i det rätt så breda utbudet. Men Speedcross är mer vinterinriktad, och Fellcross hade för mig ett alldeles för lågt “drop”  och för lite dämpning.

Ingen returrätt efter min testlöpning

Att jag köpte skorna nu är i sista stund faktiskt, på söndag är det dags för nästa traillopp Stockholm Trail och då är det helt klart läge att ha grepp i underlaget. Det blev med andra ord provlöpning redan ikväll. Skorna satt som gjutna! Inget som skavde, inget som var trångt utan bara som “dubbdäck” i terrängen. Det är väl så med det mesta, anpassad utrustning kan göra skillnad och ofta göra saker roligare.

Salomon_S-Lab5_200Jag sprang både på grus och på stigar – en riktig njutning faktiskt med tydligt grepp. Plus stabiliteten från skorna vid små felplaceringar i fotnedsättningen, väldigt tacksamt. Men, det blev en bra bit in i skogen, genom en del myrmark och leriga partier. Jag försökte hålla mig undan men lyckades inte helt. Tur att de passade med andra ord för nu är de testkörda, leriga och går inte att lämna tillbaka – stora testet blir på söndag, håll tummarna för stabila fötter!

 

3 Kommentarer på Nya trailskor och nytt grepp i skogen!

  1. Lycka till på Söndag, skorna kommer passa perfekt på den banan.

  2. Vad är skillnaden mellan den här och speedcross? Tycker inte dubbarna skiljer något (har själv speedcross 3)…?

    • För att inte vara ute på hal is så gick jag tillbaka till Salomon-butiken och frågade:-) Skillnaden som gör att S-Lab 5 (vanlig eller Softground) är “storebror” till Speedcross 3 är resurserna som lagts på sulan, som är mer avancerad. De är båda dränerande trailskor med liknande dubb, liknande överdel och samma snörning. Men S-Lab 5 har en sula som är framtagen av och för bergslöpare och är mer stabil, mer vridstyv, stagar upp fötterna bättre vid mindre snedsteg, lite mer dämpning. Det syns under sulan att det är olika sorter för skorna, och även på sidan att sulorna skiljer sig och då skorna också. Men – med det sagt så är Speedcross 3 självklart en riktigt kompetent och grym trailsko!

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Svar på en läsarfråga om trailskor | Springcalle.se
  2. Frågeutmaning med 19 frågor om löpning

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*