Axa Fjällmaraton, monsterutmaningen som ger glädje och skräck

UTMANING

Jag har gjort det. Jag anmälde mig precis till Axa Fjällmaraton i augusti nästa år. Loppet har varit fullbokat länge, men de gjorde två extra lopp för att fler skulle få plats. Ett som heter Öppet fjäll 43 km, och ett halvmaraton 21 km. Jag slog till på Öppet fjäll och fullängd.

Men jisses vilka kluvna känslor det ger. För det första, jag har aldrig sprungit ett maraton. För det andra är jag överlycklig att jag fick tag i en biljett överhuvudtaget, jag betraktar det här som en livsupplevelse. För det tredje är det 4,3 mil, det vill säga 1,3 mil längre än jag någonsin sprungit. Det är dessutom 1 800 meters höjdskillnad, och det är mycket för vem som helst, och detta i fjällterräng.

Jag kan ha fel om exakta tider, men har för mig att rekordet på ett vanligt maraton är 2.03, medan bästa tiden på fjällmaran är 3.39… sprunget av riktigt duktiga löpare. Det är en rejäl skillnad i tid som skvallrar om en utmaning, minst sagt.

Det blir till att träna. Det blir till att träna ordentligt, och jag måste sätta igång redan nu. Inte minst hålla formen jag byggt upp men också förbättra den avsevärt. Att jag ens vågar anmäla mig är dels för att jag har tid på mig, dels utvecklingen jag haft under året där jag lutar mig lite åt att Lidingöloppet gick så bra. Även om fjällmaran nog snarare är två gånger ett Lidingölopp snarare än en dryg extramil.

Hur som helst, jag är glad som ett barn på julafton – och nervös som inför första skoldagen, samtidigt. Wohooo!

Bilder från Axa Fjällmaraton och Runners World.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Repris för kvartersloppet i skogen med Stockholm Trail | Springcalle.se

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*