Citatfest, att “levla” och saker jag känner igen mig i

TRÄNING & UTVECKLING

Jag följer ett antal bloggar till vardags, några om träning förstås men de flesta om helt andra saker alltifrån roande till arbetsrelaterade. En av dem är en privat blogg som Sanna driver, en bekant till mig. Den handlar om ganska många olika saker, minst sagt.

Men det finns en flik om träning och häromdagen ramlade jag över ett inlägg som hette 10 år och en kärleksförklaring. Det handlar om Sannas upptäckt av och relation till träning och har ett citat som sätter fingret på något jag håller med om och reflekterat över:

Om jag fick vara diktator för ett tag skulle jag elda upp alla tjejträningsmagasin och försöka få folk att förstå att det handlar inte om att tappa tio kilo på en vecka, att få de perfekta magrutorna eller att vara duktigare än någon annan.

Det handlar om att lära känna sig själv och förstå hur jävla fantastisk kroppen är ändå, hur den än ser ut, som kan göra alla dessa grejor.

Colorful Tetris board backgroundDet jag fascineras av är hur mycket kroppen klarar, att det faktiskt går att träna upp sig på det sätt det gör. En enkel koppling är som i ett dataspel när man “levlar” och når nivåer och färdigheter allt efter man spelar. Jag häpnar fortfarande ibland när jag tänker tillbaka ungefär ett år och jämför med min senaste löprunda bara. Att jag började med envishet förra året i vinterkylan och nöta mina kilometerslingor.

Att sakta men säkert gick det lite lättare, lite snabbare, lite längre och med tiden har jag nått en nivå på kondition och uthållighet jag aldrig någonsin haft förut. Långt från elit, men för mig är det absolut rekord. Att det går att göra så ”enkelt”, genom att jobba med kroppen och jag är fortfarande nyfiken på att flytta gränserna ännu längre framåt.

Det är också det här som sporrar mig – min självkännedom, min utveckling och nyfikenheten på allt. Plus att nivån på grundkonditionen faktiskt fått mig att prova nya grenar och få lite försprång redan från start med fokus på teknik istället för att ”orka”. Hur kul som helst och en lekfull motivation väldigt långt från ett kroppsideal eller spegelbild.

Fler citat jag känner igen mig i

Sanna har fler citat i inläggen som jag reflekterat över och känt igen mig i.

Om att vara nybörjare:

Jag råkar dessutom gilla att vara helt ny och urusel på saker. Det finns så mycket utrymme för förbättring då.

boy and bicycleDet här håller jag med om och är faktiskt en liten sporre i sig. Skillnaderna i utveckling blir så tydliga när man börjar från början. Senast före jul när jag till slut bestämde mig för att prova längdskidor. Från fullständig nybörjare som ramlade hela tiden och inte förstod tekniken, till att ha utvecklats så pass att jag kände mig trygg nog att genomföra mitt första skidlopp.

Om att upptäcka löpning i barfotaskor:

Minns ni hur det var när man var liten och rusade fram genom skogen, hoppade över stock och sten bara för att man kunde? Ja, jag växte upp mitt i de norrländska skogarna, vet inte vad ni stadskids roade er med. Men så kändes det i alla fall. Som frihet i ett par steg och nya skor.

Min igenkänning här ligger inte i barfotaskor, jag har fortfarande inte gått längre än att enbart närma mig en aning i olika typer av skor. Nej, igenkänningen ligger för mig i traillöpningen och glädjen att flyga fram i skogen och i vacker natur.

Om att hitta sitt fokus:

Ni vet, när man knappt kan bärga sig förrän man får komma till gymmet och köra så hårt att man får krypa till duschen efteråt. Kanske den bästa känslan i hela världen.

Level-Up-FeelingGymmet är inte vad jag personligen ser mest fram emot i träningsväg även om jag trivs och ser nyttan. Men just att få göra något man trivs med, får ut något av, utvecklas av, mår bra av, är bra på och att kunna fokusera enbart på det och njuta för en stund. Den känslan är stor.

 

 

3 Kommentarer på Citatfest, att “levla” och saker jag känner igen mig i

  1. Åh, vad kul att du länkar och har samma typ av tankegångar! Vi borde starta en träningsrevolution här va, mer träning åt folket! Bara för att vi kan!

    • Haha, ja fast man vet ju hur bra det går när man försöker “frälsa” någon. De flesta behöver upptäcka det själv, men att beskriva sin egen resa från nybörjare till träningsnjutare kan ju inspirera någon får vi hoppas :-)

  2. Låter som en klok person!
    Jag tycker vi låter henne vara diktator för en stund. Det är så tragiskt med alla hysteriska vikt-genvägar som finns…… :-(

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*