Det här med ultradistans och ultralopp

NYFIKEN PÅ

På senare tid har det varit mycket snack om ultralöpning och olika ultralopp i mina digitala vattenhål. Inte minst för att den maffiga utmaningen TEC, Täby Extreme Challenge, gick av stapeln i helgen. Man springer 50 eller 100 miles, det vill säga 8 eller 16 mil! Det finns fler lopp med de distanserna, många fler än man kan ana.

Ultralöpning kallas det när distansen är längre än ett maraton, det vill säga längre än 42 km. Men i praktiken går de flesta ultralopp med 50 km som minsta distans, med några få undantag. Jag har förstås känt till ultralöpning som begrepp länge men aldrig tänkt så mycket närmare på det, det är så långt att jag inte kan relatera riktigt. Det längsta jag själv sprungit är maratondistans. Att jag ändå är med i SLDK tar jag igen med triathlon och cykling…

Börjar bli lite nyfiken ändå

Med tiden när jag läser om loppen och träningen, när jag hör klubbkamrater, twittrare och släktingar prata om ultralöpning så kan jag inte låta bli att börja bli lite nyfiken. Kan man springa så långt? Kan jag? Hur känns det egentligen? Vad händer i kroppen och inte minst mentalt efter 5 mil, efter 8 mil, efter 10 mil? Vad finns det att upptäcka och uppleva så långt bortom gränserna jag tror att jag har? Jag påminner mig själv om mitt inlägg om att ta i och träna pannben och ser ju att det går för många andra.

Vi får se, jag ska fortsätta nosa på det lite försiktigt. Sen väcks väl intresset ytterligare av att det finns kombinationen av ultradistans och traillöpning. Där kan man ju snacka om upplevelse, långlöpning i fjällen, i bergen, i skogen med natur och intryck under lång tid i lägre takt. Jag har spanat lite på olika paketresor för det, men som sagt är jag inte redo för distanserna än.

Exempel på ultralopp

Det som gjorde att tankarna formulerade ett blogginlägg är att jag kollat på ett gäng ultralopp. Till exempel ett nytt svenskt lopp, ultratrail, som heter Sweden Sky Race 24 50 eller 100 km och nog är en upplevelse utöver det vanliga. Sen finns Stockholm Ultra Maraton 50 eller 100 km, Lidingö Ultra 50 km, Kullamannen Ultra 53 km. Jag kan förstås kopiera och klistra in en hel drös med lopp här, det finns som sagt mängder. Även charmiga och mer personliga lokala lopp som Lida Ultra Marathon 54 eller 89 km.

Kan man springa maraton kan man väl springa 50 km också? Fast ska jag prova måste jag träna för det. Inte bara distanser utan att ha en annan strategi och taktik, springa långsammare och ha annan koll på energin. Som sagt, jag ska fundera lite till men kan inte låta bli att vara nyfiken på att upptäcka nytt! Mängden ultralopp och de olika inriktningarna för upplevelse lockar.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*