En ärlig vändning om vadskydd och kompressionskläder

TIPS & TRÄNING

Apropå ett citat jag fick höra på ett möte en gång: “det är ju inte kappans fel att vinden vänder”, så är det min tur att ändra mig i en åsikt. För ungefär ett år sen så skrev jag ett inlägg om att jag inte använder kompressionskläder i någon form, inte behöver dem och att det finns tudelad forskning där en del säger att det inte ger någon effekt alls och andra att det gör en avgörande skillnad. Bland andra omkring mig så är det olika, vissa kompisar sover med sina vadskydd och säger sig inte kunna leva utan dem.

Det har funkat bra för mig utan kompressionskläder och jag har stått för min åsikt, för min egen del. Fram till nu vill säga. Framförallt är det den nya löptekniken jag utövar plus backträning och inte minst landsvägscyklingen som jag på senare tid känt tar en hel del på vaderna. Visst blir de starkare men jag har märkt att jag behövt stretcha mycket mer och det har ömmat och dragit mer och mer i dem. Det fick mig att fundera lite, och jag rotade fram vadskydden (jodå, jag har ett par fina Salomon Exo Calf i lådan faktiskt).

Vadskydden visade sig göra betydande skillnad

Sagt och gjort, jag bestämde mig för att testa och drog på dem. Både på kortare löprundor på senare tid men också på en 9-mils cykeltur och en 20 km löprunda som hårdare test. Slutsatsen var snabb och enkel, vaderna känns mycket bättre och det blev en mycket positiv skillnad. Bilden ovan till det här blogginlägget till exempel är från en tuff långcykling där vadskydden fick följa med mig i badet efteråt, de fick hjälpa till under återhämtningen också.

Så från och med nu kommer vadskydden åka på mest hela tiden, otroligt skönt att ha dem både under och efter passen! Att det kunde göra sån stor skillnad? Nu blir jag ju lite nyfiken på andra typer av kompressionskläder, det finns ju även för överkropp och ben i övrigt. Nu var det ju vaderna som kändes mest på mig men skönt att veta att det finns fler kompressionsknep att ta till om det börjar ömma på andra ställen. Kort och gott gör jag avbön och ändrar mig, kompressionskläder funkar. Om sen forskningen är delad spelar ingen roll, upplevelsen och känslan för individen är det som räknas!

Salomon-Vadskydd-Exempel

4 Kommentarer på En ärlig vändning om vadskydd och kompressionskläder

  1. Katarina // 2014/04/22 vid 16:02 // Svara

    Man ska aldrig vara sämre än att man kan ändra sig! :-) Hjälper vadskydden för ömmande skenben också?

    • Oj, det vet jag inte riktigt. Ömmande skenben kan ju bero på olika saker, och då kanske det är bättre att titta på själva orsaken. I de flesta fall fotisättning, löpteknik, hållning och om kroppen försöker kompensera något och spänner sig, vilka skor man har och liknande. Men det kan ju vara värt att testa för är det bara lite ömmande kan det säkert lindra. Det gör absolut ingen skada i alla fall, tvärtom :-)

  2. Åhå! Intressant att läsa. Jag köpte kompressionstights mest för att de var de enda snygga. Sportkläder för män är ju rätt ofta svarta, gråa och trista. Tyvärr

    • Haha, ja fast det gäller väl mest just tights. Finns ju färggranna och rätt snygga saker för överkroppen i alla fall. Men samma för mig, senast igår satt jag och fönstershoppade tights på webben och håller med – kompressionsvarianterna är helt klart snyggare.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*