En första nyfiken titt på swimrun-utrustning, vad ska jag välja?

TRÄNINGSUTRUSTNING

Det börjar bli dags titta närmare på förberedelserna för swimrun när det gäller utrustning. Upplägget är helt nytt för mig och jag behöver läsa på en hel del för att få bättre koll. Problemet är att ju mer jag läser på ju mer förstår jag att det är väldigt olika vad man har på sig och med sig på en tävling. Men en generell slutsats är att ju mer “elit” det är ju mindre utrustning har man med sig, och längre ner i resultatlistan så är det fler prylar och ganska olika upplägg. För min del är det långt ifrån elit så jag kommer inte vara minimalist även om jag förstås ska begränsa mig, det fattar ju jag med att ju mer grejer ju bökigare blir det.

En annan slutsats, eller snarare beslut som jag tagit är att i största möjliga mån försöka klara mig med den utrustning jag har. Jag är inte direkt den som drar mig för att skaffa prylar eller lägga pengar på utrustningen, och jag lider svårt av prylsug efter den nya swimrun-våtdräkten från Head. Men jag kan verkligen inte motivera att plöja ner många tusenlappar på ett lopp och en “gren” jag inte vet om jag gillar eller gör fler gånger. Några nya prylar kommer det förstås att bli, men på det stora hela ska jag köra med det jag har för löpning och simning. Just nu är det preliminära tankar och idéer jag leker med, det kan komma att ändras vartefter förstås och inte minst i samråd med min patrullkamrat på Amfibiemannen.

Utrustning för löpningen

Saker som jag redan har för löpningen och som jag tänker använda är mina trailskor. De är av en dränerande modell, har snabbsnörning och bra för terrängen över öarna. Men det jag inte riktigt fattat än är om man tar av sig skorna vid simningen eller inte? Just nu ser jag framför mig att jag simmar med dem på. Sen är det kanske inte så mycket mer egentlig utrustning för just löpningen, annat än pulsklockan. Det stora frågetecknet här är att springa med våtdräkt och alla grejer, vätska, den obligatoriska utrustningen, paddlar, förvaring och så vidare. Här måste jag ut och testa på riktigt, men det är fortfarande för kallt för att köra swimrun-träning skarpt i öppet vatten.

Utrustning för simningen

När det gäller simningen så tänker jag till exempel inte köra med varken fenor eller snorkel trots att jag har dem. Däremot tänker jag köra med handpaddlar och spara benen till stor del, därav tanken att det borde funka att simma med skorna på. Simglasögon givetvis, och neopren-huva som jag har, om man inte får på själva loppet. Men det stora frågetecknet för simningen är själva våtdräkten. Jag läser att det absolut rekommenderas att köra med korta ärmar och korta ben och jag förstår varför, för löpningen. Att många klipper isär en dräkt, och eventuellt använder ärmar och ben genom att dra på dem löst om det är kallt. Plus att många klipper upp dräkten fram och syr in en dragkedja för enkel öppning.

Här är jag kluven. Jag har en okej våtdräkt, men så värst vass är den inte. Vilket gör att jag dels spanar på en ny, men även sneglar på den som offer för att bli klippt och omgjord. Vad har jag använt våtdräkt mest till hittills? Triathlon och Vansbrosimmet. Vill jag köpa en ny schysst våtdräkt för flera tusen och vill jag i så fall köpa en med korta armar och ben som kanske är ett dåligt val i andra sammanhang? Vill jag klippa sönder en ny våtdräkt med långa ärmar och ben? Det här är inget lätt val och jag måste fundera lite, men jag kommer köra med korta ärmar och ben skulle jag tro. För värme kan man också använda kompressionsstrumpor och sleeves vid behov, det behöver inte vara de klippta delarna.

Det stora okända för allt annat

Även om frågan med våtdräkten är klurig så är det inget mot allt annat. Loppet består av 22 km löpning och 6 km simning och kommer ta en stund, vilket gör att både vätska och energi behövs längs vägen, som både ska simmas och springas med förpackat på något smart sätt. Plus all obligatorisk utrustning som bland annat är första förband, karta och kartfodral och visselpipa. Någon form av midjeväska eller ryggsäck behövs, plus lina till sin patrullkamrat med fästanordning. Fäste överlag, ska jag springa med handpaddlarna i handen eller fästa dem någonstans? Huvan? Simglasögonen? Annat? Ska man ha väska eller packning innanför och/eller utanför våtdräkten? Vill jag ha något extra flythjälpmedel? Särskilt när jag kör våtdräkt med korta ben och tappar en del flythjälp jag kunde fått med långa ben?

Jag ska ta mig till några butiker för att kolla och fundera på lösningar. Inte renodlade löpning- eller simbutiker utan snarare Addnature eller Naturkompaniet tänker jag mig, för små väskor, kompakta och smarta lösningar, fästanordningar och liknande. Jag ska också träffa min medlöpare och bolla lite, och fortsätta läsa på. Tips om länkar jag kikat på är dels utrustningsredovisning som Lanttolife.se delat med sig av, dels massor av nyttig och insatt information på Aquathlon.se. Där stod också det kloka att oavsett vilken utrustning man väljer så gäller det att träna, öva och pröva den. Så klart, det är noterat och något jag ska göra – men banne mig inte förrän det blir lite varmare!

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*