En hälsning från träningslägret i Sälen

FULLT ÖS PÅ SKIDOR

Hemmavid kom snön bara på ett kort och nästan retsamt besök, men nu är det revansch. Den här veckan är jag med lilla familjen i Sälen och njuter av ett snödjup på +90 cm och vintervitt landskap. Nu jäklar åks det längdskidor, varenda dag! Varvat med några löppass för att variera och hålla igång löparmusklerna.

Det är helt enkelt ett litet träningsläger, kombinerat med jobb på deltid och förstås en dos familjemys. Med bebisen så kör sambon och jag träningen i skift, korta pass, långpass, dubbelpass. Med disciplin, planering och välvilja så går det absolut att träna med småbarn. Något som var och är lite av ett frågetecken för en nybliven förälder som jag.

Ringrostig med minnen från förra säsongen

Skidor-i-SparetFör det första så är det oerhört svårvallat, temperaturen pendlar mellan +1 och -3 grader med ett lätt snöfall varje dag hittills. Jag provar den ena vallan efter den andra med blandat resultat. Första dagen blev det Kalle Anka med mängder av snö som fastnade under skidorna. Andra dagen inget fäste alls, men idag på tredje dagen så blev det faktiskt okej. Ett tillräckligt fäste och jag kunde åka på riktigt kändes det som.

Jag åker främst två olika spår, dels Kalven Runt i Tandådalen som är lagom långt om 11 km och lättåkt. Dels Orrliden/Myrflodammen i närheten där man kan kombinera olika spår till valfri längd. Jag har en runda på 14 km och en på 20 km som jag trivs med, och här är det mer motstånd i åkningen för det blir en hel del klättring för att förtjäna utförslöporna.

De slingorna hittade jag och lärde mig tycka om förra säsongen, det vill säga första säsongen på skidor… Vi var uppe i Sälen i två veckor, åkte för fullt och har många positiva minnen från turerna som bubblar upp även i år. Plus att vi då tog en oerhört värdefull privatlektion i skidteknik. Mycket av de övningar jag lärde mig då, var vad jag började med i år. För ringrostigt är det, jag minns hur det ska vara men det vill inte riktigt stämma helt.

Teknikträning behövs

LedmarkningStakning, backtagning, frånskjut funkar bra även om jag inte är så tränad för tung och lång stakning just nu. Det är diagonalåkningen som spökar mest. Visst får jag upp bra fart och får ut steget men hållning, balans och timing är inte helt hundra. När det funkar ska det inte behöva låta från skidorna, men för mig klapprar bakänden i varje steg. Jag ska fortsätta slipa dagarna som är kvar, det ska nog reda upp sig!

Hur som helst – det är helt underbart att få åka skidor igen, suget har bara blivit större ju längre den snöfria vintern pågått och nu är det förlösande att få kasta sig ut i spåren i flera timmar. Jag skulle tro att jag också kommer kliva upp en nivå i min form efter den här träningsveckan, inte fel när det dessutom är roligt på varje pass!

Men när jag kommer hem så räcker det nog, det kan få bli vår istället. Jag fick min skidkick även om den var kort, och laddar gärna om till mer löpning och senare till cykling.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Simträning på gång med skaplig teknik | SPRINGCALLESPRINGCALLE

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*