En video gav tung träning i snödjup

VINTERLÖPNING

Jag läste artikeln “Få bättre löpsteg i snön”Marathon.se igår. För det första blev jag lockad av videon, den gav en skön känsla av vinterträning utomhus i skenet från en pannlampa. Något som är högst aktuellt nuförtiden. Kika gärna och se om du blir sugen på att sticka ut och pulsa runt i djupsnö, jag blev det absolut.

Artikeln beskriver träning i djupare snö, med högre motstånd genom snön där man måste springa med högre knän. Att man kan köra både styrketräning, intervaller och samtidigt stärka både balans och småmuskler i fötter och ben genom underlaget. Man tar också upp tips på utrustning och förberedelser, som jag inte kan annat än att hålla med om.

Det är klart att jag har varit ute och sprungit med snö som underlag, på gångvägar och förra helgen på ett löparspår som inte direkt vinterunderhållits. Det blev väldigt trail-likt, men det var inte alls träning i snö som artikeln pratar om. Så jag ville testa på och gav mig ut idag.

Snön var väl inte så särskilt djup som jag önskat på fältet jag valde. Men det har fallit snö och smält undan i omgångar den senaste tiden som gav ett rätt ojämnt och utmanande underlag under det översta pudertäcket. Det jag körde var först intervaller 5 x 75 meter hårt med rejäl pulshöjning till 98 %. Sen sprang jag ca 600 meter i medeltakt längs ett fält för att känna på längre tid av ansträngning. Nog kändes det allt!

Jag tyckte att jag skulle köra en kilometer med valde att kliva av. Det var tunga ben med konstant motstånd vid varenda steg, plus beredskap med balans hela tiden. Det här gör jag faktiskt gärna mer av, och kanske även fritt i skogen i dagsljus eller mörker. Om inte annat så är det helt klart effektiva intervaller och effektiv träning!

PS. Ljudet av fågeln i videon… det måste vara pålagt efteråt, eller?

3 Kommentarer på En video gav tung träning i snödjup

  1. Jag blir också lockad av sånt men det faller ofta på det rent praktiskta; typ inte tillgång till terräng som krävs, tillräckligt med snö och som oftast begränsad av skada eller sjukdom. Men någon gång ska jag få till det!

    • Kan hålla med om att det är en del som gärna får stämma. Sen hade det inte varit fel med samma ämne fast från en solig sandstrand :)

  2. Lervälling hade jag önskat… :-D

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*