Ett snedsteg satte stopp för min insats på Stockholm Trail

Tråkigt nog så blir det ingen regelrätt lopprapport från Stockholm Trail i år. Jag trampade snett och vrickade till foten efter 7 km och bröt loppet direkt när det hände. Det var förstås inte enligt plan, jag hade sett fram emot loppet, naturen och miljön och stämningen. Det är en riktigt härligt slinga som loppet går på, varierad och väldigt fin natur med rätt så teknisk bana – uppenbarligen. Men fram till att foten satte stopp så var det riktigt bra.

Det var tredje gången i loppets treåriga historia som jag stod på startlinjen. Jag bor nära så jag sprang till starten som uppvärmning och väl på plats var det hög stämning. Där mötte jag och hälsade på en och annan ur Salomon Teamet och löpare från Team Nordic Trail som givetvis var på plats och var taggade. Samtidigt hade jag sett i ett flöde på Facebook att en bekant, Jonas, också skulle springa och efter en del sökande så fick vi tag på varandra i startfållan.

Min tredjedel av loppet

Jag har känt mig rätt seg den senaste tiden och jobbat väldigt mycket mer än jag tränat, så min inriktning var ganska defensiv. Fokus var upplevelsen, att ha roligt och hålla ett lagom tempo. Tidigare år har jag haft en tendens att bränna ut mig de första kilometrarna och straffats på slutet så jag tänkte att jag nog ändå skulle tjäna på att vara jämn i tempot. Jag och Jonas höll ihop och höll ett bekvämt men stadigt prattempo som växlade med klungans fart på “single track”-stigarna. Lite trögt för mig när vi kom in i skogen men lättade upp för varje kilometer.

Men det jag märkte omedelbart var att det var väldigt halt för mig på de blöta stenhällarna. Besvärande halt faktiskt så jag fick se till att ha koll på marken och landa där det var mjukt för att inte halka. En smula bökigt men gick rätt bra ändå och vi tuffade på framåt för fullt. Upp för Hammarbybacken och ner, in i nästa skogsparti och framåt. Det var inte riktigt så blött och lerigt som jag trodde faktiskt, vi passerade ett par ställen jag känner igen där det alltid brukar vara lervälling men det var inte alls så farligt. Nu hör det ju till traillöpning att det ska vara kladdigt men kan man hålla sig från att bli alltför blöt och lerig är det ju trots allt bekvämare.

Snedstegen som satte stopp

Några hundra meter efter den andra vätskekontrollen, i gott mod när jag fått upp värmen ordentligt så small det då till. Ett oförsiktigt steg på en blöt sten och så knäckte jag till högra vristen och kände direkt att det var för illa för att försöka springa vidare med. Jag måste uppenbarligen träna och stärka mina vrister, för jag har vrickat mig många gånger under säsongen. Både på träning men också på lopp, Kullamannen i synnerhet. Så risken var alldeles för stor att vricka till mig igen i så fall, och de konsekvenserna var jag inte beredd att ta. Då vet jag inte om jag kunnat ta mig ur skogen själv. Som det var nu så kunde jag linka tillbaka till vätskekontrollen, vila foten lite och sen ta mig 3 km hem.

Det var kanske inte det bästa för foten att gå hem men så blev det och väl hemma så lindade jag foten ordentligt. Fast jag var inte redo att släppa loppet helt, jag anmälde att jag brutit till tävlingsledningen men tog sen cykeln och begav mig till Hammarbybacken. Dels för att heja på alla löpare men främst för att peppa Jonas på sina sista kilometrar. Jag hejade på i uppförsbacken och cyklade sen med honom ända fram i mål, så gott det gick på och bredvid spåret. Det kändes bra, och det kändes kul att komma till mål, känna stämning, hälsa på folk även om det var ombytt på cykel som jag kom dit.

Även om det blev pannkaka av mitt lopp i år så vill jag säga att arrangemanget bara blir bättre och bättre, inte minst för kombinationen Stockholm Challenge, och själva banan gillar jag skarpt. Jonas gjorde en riktigt stabil och bra insats med sitt lopp, plus att vinnartiderna som vanligt är imponerande. Hur man kan springa den 21 km banan på 1.24 med två toppturer upp på Hammarbybacken, det är svårt att förstå…

Ingen-Lopprapport-Stockholm-Trail

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*