Hur långt kan du gå? Fotrally är utmaningen som flyttar gränser

UTMANING

Jag har fått en del kommentarer om mitt blogginlägg igår om att våga och kunna ta i hårt, att utmana sig och flytta sina gränser. Det är jag glad för, det är roligt att kunna påverka eller att folk känner igen sig. Men en kommentar jag fick på Facebook var annorlunda, ett tips om ett lopp som passar klockrent till just att flytta sina gränser. Det är så utmanande att jag fortfarande inte riktigt får in vidden av det i huvudet.

Fotrally får maraton att blekna

Loppet är Fotrally och är hur enkelt som helst, och hur svårt som helst. När jag låter idén sjunka in tycker jag att maraton, Iron Man och även ultralopp bleknar något. Visst kan man göra de loppen olika hårt och snabbt, men alla de loppen har ett slut. Det har inte Fotrally. Upplägget är som sagt enkelt – gå så långt du kan. Sista personen som står på benen vinner.

Det är en vandringstävling utan rast, dygnet runt tills bara en vinnare återstår. Man startar i Rålambshovsparken i Stockholm och går söderut längs kusten. Etapperna är Södertälje, Nyköping, Norrköping, Linköping… och ja, hur långt kan du själv gå tror du? Förmodligen längre än du tror men, alltså, var går gränsen? Var ger man upp? Vad tänker man då? Hur ont gör det?

 Du har 25 toalettminuter per dygn. Om två deltagare avbryter tävlingen samtidigt kommer den person som spenderat minst tid på toaletten att räknas före i resultatlistan.

I ledet finns ett fordon framför och ett bakom, och man får inte gå förbi eller bli omkörd då är man diskad. Så det gäller att hålla ett visst tempo uppe också, hela tiden, i dygn. Galet. Ta och kika in på Fotrally.se och läs lite, gärna i reglerna. Det är rätt intressant att kolla på vad som gäller för toalettbesök, mat och dryck och annat.

Kan 20 000 kr motivera dig?

Förutom upplevelsen och den enorma prestationen så finns det faktiskt ett riktigt pris som väntar på dig där framme. Vinnaren får 20 000 kr och det kan nog motivera vem som helst. Jag kommer förstås att tänka på Fear Factor på TV och hur jag själv suttit i soffan och gapat “men jobba då, det är 10 000 dollar att ta hem” med en bulle i handen. Sen är det skillnad på hur trasig man måste vara ett Fotrally jämfört med att ha letat nycklar i en lerpöl i några minuter eller vad de till exempel gör på TV.

Hur långt tror du att du kan gå? Skulle du våga ställa upp i tävlingen?

4 Kommentarer på Hur långt kan du gå? Fotrally är utmaningen som flyttar gränser

 1. Christel // 2014/03/10 vid 15:25 // Svara

  Gick 2011 i 20 1/2 timma, fick bryta pga en stressfraktur. Galet rolig upplevelse/tävling

 2. Oj vad svårt att gissa. Man hade nog kunnat traskat på ett bra tag, men jättesvårt att veta hur länge.
  Och som sagt; vad ont det måste göra i fötter och muskler så småningom, även om man “bara” går…!

  Framför allt MENTAL jäkla jobbigt inte att inte veta hur långt loppet blir… :-P

 3. Tomas Lindahl // 2014/03/12 vid 02:41 // Svara

  Oj nu börjar vi närma oss framtidsvisionen i “maratonmarshen” som Stephen King skrev. Har ni inte läst den så gör det. Men visst vore det fränt att prova.

 4. Idén till Fotrally kommer faktiskt från just Kings novell. Har varit “fast” sedan debuten 2012 även om dagarna efteråt är fyllda av “aldrig mer”. Upplägget är väldigt förrädiskt för den tävlingsinriktade eftersom smärtgränsen/utmattningen kryper på en så långsamt. Man bonkar inte av energibrist eller faller ihop av andnöd. Istället utsätter man sig för en gradvis uttömning av fysisk och psykisk energi. Man springer inte in i en vägg. Istället går man efter en tid genom ett ändlöst landskap av svängdörrar. Att säga “jag orkar inte öppna en till” vore lögn, det är ju bara att knuffa till. Å andra sidan känns det enkla allt svårare efterhand. Man måste upprepa frågan “orkar jag gå några meter till eller inte”? Förvånansvärt länge svarar man “ja”. Förra året i 32 timmar faktiskt. Så sliten har jag aldrig varit, men kunde jag verkligen inte ha gått en bit till?
  Självklart hade jag det om tillräckligt mycket stått på spel. Det är den övertygelsen som driver mig mot årets Fotrally. Hur mycket längre får vi se i juni.
  Hoppas få träffa och umgås med många debutanter. Det är ett extremt socialt lopp/evenemang och i utmattningen kommer man varandra närmare än annars.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*