Gymmet är min smedja

STYRKETRÄNING

I gymmet smider jag på min rustning

Jag tror jag har hittat mitt trick för att vilja styrketräna, verkligen vilja gå till gymmet och inte lägga av. Tricket är att jag hittat ett syfte med styrketräningen, något jag aldrig haft förut och hoppas gör skillnad nu. För är det någon som egentligen tycker det är roligt att gå till gymmet? Visst kan det vara skönt att röra på sig, ha rätt sällskap, redan vara riktigt biffig eller så men roligt är det väl inte direkt. Det är en aning enformigt, det är oftast inomhus, tar tid och förstås kraft och ansträngning att nå resultat.

Det är inte roligt för mig heller men jag har historiskt sett när jag gymmat i perioder ändå blivit engagerad i det och nått resultat som sporrat mig vidare. Men bara för ett tag, sen blir gångerna färre, jag tappar motivationen och lägger av. Något många känner igen kan jag tänka mig, starta om och skaffa nytt gymkort som visar sig bli svindyrt om man slår ut ett årskort på antalet gympass…

Målsättning med gym och styrketräning

Ärligt talat, det gamla vanliga målpratet om ”beach 20XX” och slippa stå i vassen vid badstranden, det funkar verkligen inte. Självklart önskar man att komma i fin form till sommaren, men som motivation ger det inte mycket till drivkraft som fungerar. Kanske för några men verkligen inte för mig.

Min motivation är att jag nu har ett syfte med styrketräningen. Syftet är helt enkelt att styrketräningen är till för min övriga träning. Jag fick en liknelse i huvudet att gymmet är min smedja, där jag smider på min rustning. Min rustning för skydd och motståndskraft.

Smedjan och rustningen

Vad jag menar med att smida på min rustning är helt enkelt att jag aktivt och medvetet tränar kroppen och de muskler som är viktiga för min löpning, cykling och simning. I löpningen har jag ju helt andra och väldigt starka mål och den drivkraften spiller över på styrketräningen när syftet med den är just att stötta löpningen.

Så nu när jag går till gymmet med tanken om att springa bättre, ta bättre simtag och orka cykla tuffare i skogen – då har det blivit en helt annan sak, särskilt när jag märker skillnaden både på träningspass och lopp. Det har faktiskt blivit en helt annan sak att göra sit-ups när jag också kommer att få användning av dem på riktigt. Dessutom så är jag fullt medveten om att jag minskar skaderisken genom att stärka muskler och muskelfästen.

Det första jag märkte var hur träning av ryggen hjälpte för långdistanslöpning, och även vid intervaller i hög fart. Träning av mage, stärkande av baksida lår och stå på balansbrända är också bra varianter direkt kopplade till löpningen. Till cyklingen, som nästan uteslutande är mountainbike, så är träning av armar och bröst primär, plus rygg och en del ben men mindre än man kan tro just på gymmet. De får sitt på cykeln, och på löpningen, minst sagt.

Ny inställning kan hjälpa inför vintern

Den här inställningen och direkta kopplingen till träning och lopp som jag verkligen prioriterar gör upplevelsen på gymmet helt annorlunda och väldigt ny för mig. Vilket gör det bra mycket trevligare inför vintern. Då är ju gymmet perfekt när det är ruggigt väder ute, ett gympass inne i värmen går att slänga in lite när som helst faktiskt. Chansen att jag kommer iväg känns också större.

Jag kommer förresten återkomma separat till det här med mål överhuvudtaget. Det är en nyckel och något jag hoppas kommer ta mig genom vintern utan träningsuppehåll och minska risken för att tappa fart, lust och form. Men måltänket är inte något jag tänkt ut aktivt utan som tillkommit längs vägen, och först nu efter en tid ser jag mönstret och hur jag fungerar. Det ska få falla på plats lite mer först, så ska jag dela med mig senare.

1 Kommentar på Gymmet är min smedja

  1. Vilken underbar kraftbild!!! Ingen beach 20XX utan en bild som beskriver det du talar om!

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Tips om hjälp på gymmet, direkt i handenSPRINGCALLE
  2. Ett litet tecken på framgång, vikterna på gymmet rör på sig | Springcalle.se

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*