Kompressionskläder är inget för mig, fast jag inte provat

TRÄNINGSUTRUSTNING

Jag har aldrig tidigare ens varit nyfiken på kompressionskläder i min löpning eller träning. När jag sett dem och sett folk ha dem på sig har det bara känts… fånigt? En för mig uppenbar trend och ett krystat försök att få in mer material i löpningen, att ta betalt för. Även om det ändå förstås är långt från cykling eller annat.

KompressionsstrumporDet kan vara påverkan från att ha läst Born to Run av Chris McDougall, att löpning är och bör vara mer naturligt. Sen har jag aldrig haft några besvär som jag på något sätt trott skulle påverkas av extra tajta kläder. Men i vilket fall så associerar jag kompressionskläder mer med stödstrumpor och rehabilitering, inte av prestationstoppning.

Den ena säger en sak….

När man läser texter från producenter av kläder så säger de en sak, se citatet här. Det gör också att jag har svårt att protestera utan att faktiskt ha testat det själv. Jag vill inte, men jag kanske måste prova ändå? Kan jag inte få slippa?

…ökar blodflödet i benen genom en avtagande kompression från ankeln och uppåt. Det resulterar i ett bättre närings- och syreutbyte i musklerna vilket ger optimala förutsättningar för att prestera på topp…

…den andra säger något annat

Men så dyker plötsligt en fråga och ett svar upp, ett svar från en läkare till och med. Från ovan för min del, för det säger nämligen något helt annat än produktreklamen, se här:

Plaggen sägs öka prestationsförmågan och ”svikten” i stegen, öka genomblödningen, snabba på återhämtningen, minska inflammationssvaret i muskulaturen efter träning med mera. Inget av detta är vetenskapligt underbyggt och de flesta av påståendena kan bevisligen inte stämma.

KompressionstightsSvaret finns i sin helhet här på SvD:s Maratonblogg, med en mer utförlig bakgrund och vad forskningen egentligen säger om kompressionskläder. Det var en lättnad att läsa och nu känner jag att jag faktiskt inte måste prova innan jag tycker något ändå. Jag kommer nog skippa kompressionskläder tills jag får problem med något och vill prova något nytt.

Men oavsett vad som är rätt, om det fungerar eller inte och i vilken grad – så ska man absolut inte underskatta en placebo-effekt, tycker du att det funkar för dig så funkar det ju faktiskt för dig. Eller det kanske bara är behagligt att ha på sig, och det är gott nog.

1 Kommentar på Kompressionskläder är inget för mig, fast jag inte provat

  1. Jag skulle köpa tajts och fick nys om kompressions-tajts. Köpte såna mest för att testa, men det spelade inte så stor roll om det var just kompression eller inte. Gillar dock när det sitter tajt på grund av känslan att det liksom ger “stöd”. :)

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen
  2. En ärlig vändning om vadskydd och kompressionskläder - Springcalle.se

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*