Längdskidåkning har ju både romantik och ”soundtrack”

UPPLEVELSE

Nåja. Med romantik menar jag inte att jag hånglat i skidspåret, det skulle vara lite svårsålt till sambon med tanke på det snorfrusna skägget á la Thomas Wassberg. Med soundtrack menar jag inte heller någon speciell låt eller låtlista att åka skidor till.

Romantiskt i skidspåret

Det jag menar är något jag upplevde och kom på ikväll ute i skidspåret medan jag åkte. Det var -12 grader kallt så det nöp lite i ansiktet, det var stjärnklart med en lysande halvmåne svävande silvrigt ovanför fälten. Luften låg väldigt stilla, knappt någon vind alls och en slags isig dimma som drog i stråk över spåret emellanåt.

Där och då kände jag något av träningsromantik. Stjärnhimmel, snö och rörelse i en stilla kyla. En ny känsla i träningssammanhang för mig tycker jag, men det var väldigt stämningsfullt gränsande till romaniskt och just det stilla är inte så enkelt att uppnå i de andra träningsgrenarna jag är aktiv.

Längskidåkningens ”soundtrack”

För det jag tänkte på samtidigt var ljudet från skidåkning. Ett snabbt knorrande i snön när stavarna går i, följt av ett svischande från skidorna. Knorr, svisch, knorr, svisch i en jämn takt. Både från mig och från andra skidåkare. Här och där längs spåret möter det sig själv och man kan se ett pärlband av pannlampor röra sig framåt, med samma ljud och känsla.

Ljudet bidrog till stämningen tycker jag, och jag reflekterade över att det förutom det ljudet är väldigt tyst när man åker skidor. Det flesta är tysta när de åker, så det blir en slags tyst gemenskap. Men tänker jag på simning så är det ett himla liv i öronen hela tiden, vid cykling är det konstant fartvind och vid löpning är det mycket mer flåsljud, eller att man hör mycket mer av sig själv i alla fall och knappast lyssnar till stillheten medan man springer.

Hur som helst, det jag vill uttrycka är ännu en stämningsfull sida av längdskidåkningen som jag upptäckt och uppskattar. Det kändes väldigt positivt vid sidan av att det går bättre och bättre också!

 

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*