Mer om avklippta ben och tips om utrustning för swimrun

Efter mitt inlägg igår om att jag börjat titta närmare på utrustning för swimrun så har jag fått flera kommentarer och tips från personer med koll och insikt. Jag suger i mig allt och lär mig av vad jag får höra, och vill gärna dela med mig av saker jag fått höra. Här

  • Utrustning allmänt. Ju färre saker desto bättre, det är en slutsats och rekommendation från alla. Det är ju ganska givet, men tål att upprepas och prövas i tanken för varje pryl som ska hamna i ha-med-listan.
  • Skor. Här var min tanke att köra med mina trailskor och det verkade vara okej enligt alla erfarna. Eller nästan, för det konkreta tipset var att prova simma med olika skor och testa vilka som funkar bäst. Både känns bäst och som bromsar minst i vattnet, sen också en tanke kring vad det är för skor och vilken terräng som ska springas i, det är ju inte direkt en citytrottoar.
  • Mer om skor. Samstämmigt tips är att behålla skorna på hela tiden, inte ta av eller på vid växling. Det känns bra och låter vettigt tycker jag och man slipper fästa dem någon annanstans under simningen, vilket är lite otympligt. Ett annat tips för fötter och skor är att köra med neoprenstrumpor, det ska jag kolla upp.
  • Paddlar och flythjälp. Här går åsikterna isär, en del säger att låta bli paddlar om man inte är riktigt tränad för det, och andra säger att det är en bra idé och ger extra kraft och fart. Inte minst just för bromsande skor och packning. Men de som är positiva till paddlar säger också att man måste träna med dem, och mycket. Vad gäller flythjälp så är de flesta positiva men ändå i ljuset av att ha så lite saker som möjligt. Någon form av flythjälp kan vara bra men att det ska provas i öppet vatten i förväg.
  • Våtdräkt. Här är det nästan samstämmigt, i princip alla säger korta armar och ben på våtdräkten. Eller åtminstone korta ben för att motverka värme och alltför tung löpning för benen. Jag kommer köra på det, och som det känns nu kommer jag modifiera våtdräkten jag har och se hur det funkar. När man klipper benen var det tydligen en god idé att ha vadskydd på sig, lite extra värme i vattnet men framför allt skydd mot snår och buskar vid teknisk löpning. Det finns tips både på hur man gör det själv och olika företag som kan hjälpa till att bygga om. Framför allt handlar det om att sätta in ett blixtlås fram på dräkten, och för all del få klippning av armar och ben på ett schysst sätt. Klippning rekommenderar man görs ovanför lederna, knät och armbågen. Dels för att inte få skavsår och att knät rör sig fritt, och för armbågen så dräkten är lättare att ta ner när det är springdags.

Det är så långt jag kommit nu i kunskapshämtandet, och det känns riktigt bra. Jag börjar få en allt tydligare bild och bättre grepp om vad som gäller för utrustningen. Jag är också väldigt glad att så många har kommenterat, tipsat och hjälpt mig i frågan – och jag hoppas jag kan hjälpa någon mer i min tur.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*