Ny pryl! En cykeltrainer med finesser som väcker barnasinnet

TRÄNINGSUTRUSTNING

Ny säsong och dags för ny pryl! Nåja, med tiden har jag ju skaffat ett och annat jag behöver så helt galen prylfrossa är det inte tal om. Men en sak jag sneglat på länge och velat ha, som kommer väldigt bra till pass i livspusslet just nu – det är en cykeltrainer. För en tid sen kollade jag upp modeller, hittade den jag ville ha och beställde. Nu är den på plats, installerad och bara väntar på att snurra loss med mig!

Det blev en rätt så avancerad modell

Jag har ingen tidigare erfarenhet av trainers, har aldrig provat en och bara sett några få. Den senaste jag såg var hos en bekant, nere i en källarskrubb mot en tom vägg… Det var inte riktigt vad jag ville ha eller skulle stå ut med. Så jag gick loss på en Tacx i-Genius VR. En modell som i jämförelser mot andra visade sig vara riktigt potent. Inte bara motstånd i rullen utan både broms och gas för frihjul i “nerförsbackar”, vilket i sin tur är kopplat till VR- och filmfunktionen.

Eftersom modellen är så pass avancerad så kostar den förstås en del. Vilket gör att jag vill understryka att man gott och väl klarar sig och får bra träning med andra enklare modeller. Det finns dessutom ett bra urval av begagnade att välja mellan.

Den här Tacx-trainern kopplas upp trådlöst mot en dator, som kan kopplas till skärm eller TV. Den känner av styrenhet, bromsen, pulsband, kadensmätare och alla möjliga saker med en ANT-koppling. Sen kör man sin träning mot skärmen, där man kan välja en Virtual Reality-bana eller en film. VR är som att köra ett dataspel längs vägar, i berg, längs havet, uppförsbacke, nerförsbacke och banan i sig påverkar bromsen. Givetvis får man all möjlig data tillgänglig, både på skärm och för att spara eller exportera till träningsdagbok.

Första turen på trainern, till slut

Installationen av trainern, både montering och mjukvaran visade sig vara utmanande. Rätt så dåliga manualer också, eller åtminstone svårt att hitta dem och i dem. Plus att det strulade lite med min dator vilket jag upptäckte efter många frustrerade försök. Men till slut så fick jag fason på allt och kunde köra mitt första riktiga test. Full fart i 40 minuter på olika VR-banor, och jäklar vad jag svettades! Det var riktigt kul, och jobbig träning – det vill säga effektiv. Att köra mot skärm var en riktigt bra funktion för mig i valet av trainer.

Test-av-cykeltrainer

Det finns ett antal VR-banor att välja på och fler att skaffa om man vill, olika platser och miljöer. Detsamma gäller filmer, eller till och med ett tillägg för “multiplayer” där man kan cykla tillsammans med andra uppkopplade med programvaran. Det här är verkligen triggande för mig, något att experimentera och leka med. Sen är det praktiskt med en trainer som livet ser ut nu, att kunna köra hemma på enkel sätt. Det negativa är väl att vi inte bor så jättestort och att den låter en del när man cyklar på i nerförsbackarna i 40-50 km/h…

Mängder med filmer på banor

Förutom VR kan man som sagt köra mot filmer från faktiska banor och rutter på olika ställen. Till exempel så skaffade jag en film, 21 km bana från Col de Vergio-Porto, Korsika. Den ser jag fram emot att köra mer på och när jag tröttnar finns det många många fler att välja mellan.

Tacx-trainer-filmer

 

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*