Nya löparskor, men vad ska jag välja?

TRÄNINGSUTRUSTNING

Då var det dags att skaffa nya löparskor och givetvis är det roligt att skaffa nytt och botanisera bland märken och modeller. Men tyvärr måste jag säga att det blev tidigare än jag trodde och att jag är lite besviken över det. Förra året i maj skaffade jag nya skor väldigt nära inpå marathon-premiären, ett par Saucony Triumph 10. De satt som en strumpa, väldigt bekväma och har inte gett mig några problem. Jag köpte dem för att jag året innan haft ett par Saucony Triumph 9 som jag hade samma positiva upplevelse med och också köpte nära inpå ett lopp. Två timmar innan faktiskt men inte ett spår av skavsår eller annat.

Besviken och tittar på nya alternativ

Men, att jag köpte nya förra året var för att de tidigare hade spruckit i sidan, i nätöverdelen. En gång är ingen gång men faktum är att de jag har nu också spruckit. På samma ställe men nu på båda skorna. Plus att de elastiska skosnörena tappat elasticiteten så pass att jag ibland får stanna och knyta om ifall jag inte gör en dubbelknut. Det känns tråkigt att säga om skor jag verkligen gillat, men om två skor i rad inte håller mer än ett år och knappt det i de senaste skornas fall. Dessutom när jag till och med har två ytterligare par som jag varvar med, så det är inte ens de enda skorna jag nöter på då varken vill eller törs jag köpa samma en gång till, tyvärr.

Så nu lyfter jag blicken och ska titta efter nya alternativ. Det känns kul men rätt utmanande också, det finns ju så många olika märken och modeller. Jag har förstås börjat läsa olika tester, tips och undersökningar plus kollat lite i de närmaste kretsarna om tips. Jag har väl en lista på ett gäng märken jag är nyfiken på och ska ut och prova lite. Skorna jag söker är för asfalt och grus främst, både kort- och långdistans på träning. Långdistans för mig är ca 15-25 km, förhoppningsvis mer längre in i säsongen. Jag ser gärna ett relativt lågt “drop” och en sko anpassad för “pose running” eftersom jag börjar få fason på löptekniken jag nyligen lärt mig och inte landar lika mycket på hälen. I övrigt är jag öppen för nya intryck och ny kunskap helt enkelt.

Det finns ju ett par märken att välja mellan

Inför valet är det lite samma känsla som när jag köpte cykel och upptäckte djungeln av val. När det gäller skor så finns också några märken att välja mellan, eller vad sägs om: Adidas, Alphawolf, Asics, Bagheera, Brooks, Columbia, Fivefinger, Grisport, Hoka One One, Hummel, Icebug, INOV8, Jack & Jones Tech, Joma, KangaROOS, Kappa, Karhu, Lafuma, LI-NING, Lotto, Lowa, Merrell, Mizuno, New Balance, Newton, Nike, On One Way, Patagonia, Pearl Izumi, Pro touch, Puma, Reebok, Salming, Salomon, Saucony, Scott, Skechers, Soc, The North, Under Armour, Viking – plus att det finns minst tre modeller att välja mellan för varje märke, lågt räknat. Vad har du för heta tips på märke och modell att titta närmare på?

6 Kommentarer på Nya löparskor, men vad ska jag välja?

 1. Jan-Erik // 2014/04/06 vid 16:53 // Svara

  Du glömde Altra, en nolldropp sko med bred tådel.
  Själv är jag rejält sugen på ett par Skechers, billig och känns mjuk 4mm dropp, ingen hård hälkappa.Ska bara komma på vilken modell.
  En nackdel verkar vara sulmönstret som på vissa modeller har en tendens att fastna sten/grus i. samt hål i deras lättaste modell

 2. White Cloud // 2014/04/07 vid 14:22 // Svara

  Glöm “pose running” och köp ett par barfotaskor med zero drop från Vivo barefoot eller Merrell :)

 3. Jens Carlsson // 2014/04/27 vid 15:10 // Svara

  Hej Carl. Vi har nog sprungit jämsides på Kolmårdstrailen 2013, våra tider är inte så olika. Jag springer i La Sportiva X-country (motsv. nya Anakonda, se tester av bägge på iRunfar) Jättebra sko på stigen och i blåbärsriset. Jag har inte haft ont i benhinnorna en enda gång. (jag har alltid haft problem med dom under alla decennier med dämpade skor) Jag gillar dom så pass mycket att jag vågade satsa på La Sportiva Vertical K och C-lite 2.0 också. Vertical K är en ultralätt sko för torr teknisk terräng, men jag använder dom på grus. Jag skulle haft dom på mitt sjuttonde Lidingölopp (DNS pga benbrott) C-lite 2.0 är en mer komfortabel storebror till X-country för längre distanser/komfort. Jag använder dom mycket nu under rehabtiden. På Kolmården Vertikal ställer jag upp med mina X-country, på STT Kolmården med X eller C, och om benen håller för träningen med C-lite på Kolmården Trail Marathon. Alla skorna i min kommentar finns kvar på svenska webshopar. Väl mött på loppen hälsar Jens Carlsson, Vikbolandet.

  • Stort tack för tipset Jens! Jag hade inte koll på La Sportiva alls som märkte, men nu har jag börjat Googla och ska titta närmare på dem. Kul förresten att du både kör Kolmården Trail och Kolmården Vertical :-)

 4. Hej Calle!
  Kul att läsa din blogg och hur du gör framsteg. Jag vet inte om du känner till att jag sprungit flera halvmaror och varit i grymt bra form tiden innan vi träffades första gången (tror jag). Nu ställer en sjukdom i lungorna till stora problem med ventileringen så jag får vara glad att jag kan gå ;) De skor jag har gillat bäst men som kanske inte finns längre är Asics GT2020, jag har breda fötter så allt med Nike är bara att glömma och dessutom överpronerar jag därav Asics. Lycka till för sjutton med allt du företar dig bror!

  • Kul att höra från dig och extra kul att du kikat in på bloggen :-) Men skittrist att höra om lungorna :-/ Visste inte alls att du kutat förut, men å andra sidan sprang inte jag på den tiden och snackade hellre webb och annat myspys. Hoppas allt är bra annars!

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*