Om AIDS-loppet och välgörenhetslopp som metod och möjlighet

VÄGÖRENHET & LOPP

För någon vecka sen blev jag uppmärksammad på AIDS-loppet i Lund. Ett lopp för ökad kunskap om HIV/AIDS-drabbade barn, som organisationen IMFSA står bakom. Loppet körs den 26 april och anmälningsavgiften är – valfri (minimum 100 kr). Jag kom att tänka på det igen idag när jag läste en artikel om ett spädbarn som botats från från HIV med hjälp av behandling direkt efter födseln. Sen rullade tankarna vidare kring det där med valfri anmälningsavgift, koppling till ett syfte och jag började reflektera kring konceptet välgörenhetslopp överlag.

Må bra och gör något bra samtidigt. Det är en kort devis för detta fenomen som växer stadigt, lopp för välgörenhet. Allt fler lopp har någon form av koppling till välgörenhet. Antingen kan man springa i en “välgörenhetsklass”, lägga till en slant vid anmälan, arrangören sponsrar en organisation eller så går överskott från loppet helt enkelt till ett givet ändamål. Om det funkar? Det kan man nog säga att det gör.

Flera exempel på lopp för välgörenhet

Till exempel så sålde loppet Tunnel Run slut på välgörenhetsplatserna för Stockholms Stadsmission långt innan vanliga startplatser. Lidingöloppet som arrangerar Tunnel Run har i sin tur haft flera evenemang till förmån för Hjärt- och lungfonden. Men att sälja slut på välgörenhetsplatserna först, så är det förstås inte alltid. För Göteborgsvarvet så finns i regel välgörenhetsplatserna kvar efter att de vanliga är slut. Men det fina är att ett så populärt lopp sannolikt får de platserna sålda också och därmed nå en lyckad insamling. De samlar förresten bland annat in till Clowner utan gränser.

Ju mer jag tänkte och kollade ju fler kom jag på, Vårruset för SOS Barnbyar, Blodomloppet för blodgivning till exempel. Men sen gäller detta inte bara löpning, det är något som förekommer i andra träningsgrenar också. Till exempel arrangeras Spin of Hope 29 mars, på mängder av träningsanläggningar anmäler man sig i lag, sponsrar sig en spinningcykel och håller igång den gemensamt 12 timmar i sträck till förmån för Barncancerfonden. Och apropå Barncancerfonden så finns andra projekt, till exempel Team Rynkeby. Ett gäng cyklister som varje år cyklar från Sverige och Danmark till Paris för att samla in pengar.

Metod och drivkrafter för välgörenhet

Själva metoden för välgörenhetslopp liknar konceptet Runda Upp, en stiftelse som jag för övrigt jobbar tillsammans med. Du kanske har fått frågan på H&M någon gång, om du vill runda upp till närmaste jämna belopp till förmån för något särskilt? I vissa fall påminner upplägget på loppen om detta, lägg till 100 kr på din startplats för ett ändamål. Metoden gör det väldigt enkelt att bidra, allt är klappat och klart och det enda är att det kostar lite extra. Den här smidigheten tror jag är en enorm fördel och en anledning till att fenomenet växer oavsett vilket upplägg loppet har för välgörenhetsbiten.

Jag tror dels att folk som springer lopp – det vill säga vi som bokar och betalar för att springa, som vi kan göra själva gratis varje dag. Vi är redan vid anmälan positivt inställda och beredda på en kostnad. Möjligheten till välgörenhet kan ge en ytterligare motivation och en må-bra-känsla av ett “högre syfte” med ansträngningen. Det kan också vara kopplat till träningens hälsoaspekter, majoriteten av de som tränar och genomför lopp är vid god hälsa och mår bra. Det är en naturlig koppling från det till ett gott syfte med loppet och all träning som ligger bakom insatsen man ska göra. Det vill säga “må bra och gör något bra samtidigt” som jag skrev tidigare i inlägget. Så kan jag känna i alla fall, och bevisligen så finns det en stark motivation och drivkraft i någon form.

Möjligheter för många fler

Eftersom drivkraften och intresset hos tränande, tävlande och motionärer uppenbarligen finns och blir allt starkare. Då ger faktiskt metoden eller konceptet välgörenhetslopp stora möjligheter för bred välgörenhet eller riktade insatser, även lokalt om man så vill. Det ger även plats för mindre organisationer och nischad välgörenhet. Det är inget fel alls med de stora namnkunniga organisationerna, storleken innebär resurser och möjlighet att påverka och göra skillnad. Men det kan också vara intressant för dig som person med en smalare fråga som ligger dig extra varmt om hjärtat.

Du kan också ta en egen väg, vid sidan av lopp och arrangemang och skapa din egen insamling för vad du är intresserad av. Till exempel via CharityStorm som jag själv gjort. Jag samlar in pengar till förmån för Diabetesfonden och forskning om diabetes. Insamlingen kallar jag “10 kr i timmen” där jag helt enkelt lägger tio kronor för varje tränad timme, inklusive lopp, till min insamling. Självklart kan andra också bidra till min insamling och mitt mål. Jag fick inspirationen från en annan löpare som drev sin egen insamling – något som du också kan göra.

Det finns fler välgörenhetsorganisationer än du tror

När det gäller ändamålet för en insamling så finns det många fler välgörenhetsorganisationer än man tror. Alla kan nog räkna upp fem stora ur huvudet, men jag har för mig att det finns 50-60 stycken med 90-konton. Plus förstås organisationer utan 90-konton som gör ett mycket bra jobb. De olika inriktningarna och frågorna som organisationerna driver varierar väldigt. Från utsatta människor, barn, djur, natur, ungdomar, tjejer, kvinnoföretagare i utvecklingsländer, forskning, sjukdomar, mat, urskog… hur många som helst.

Ett hett tips här är att gå in på Givarguiden och läsa – eller testa slumpgeneratorn för att upptäcka något nytt. Där granskas och listas välgörenhetsorganisation, projekt och stiftelser för olika frågor och ändamål. Det är en sida som drivs av Charity Rating vars ändamål är att granska och att vara opartisk rådgivare för dig som givare.

Vad tycker du?

Jag tycker att det här med välgörenhet i samband med träning och lopp är en bra idé. Det är en positiv krydda och motivation, som också är på riktigt. För min del driver jag som sagt min egen insamling för ett syfte som jag valt. Vad tycker du om välgörenhetslopp? Vilket skulle vara ditt önskelopp för välgörenhet?

Lopp-for-valgorenhet

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*