Peters Vasalopp, vinnaren av min startplats

LOPPRAPPORT

I början av februari så lottade jag ju ut min startplats till Öppet Spår och efter att ha väntat in anmälningar så drog jag en vinnare. Jag fick dra mer än en på grund av sjukdom, och oturligt nog så blev den andra vinnaren också sjuk och fick ställa in loppet.

Men Peter som vann hade även anmält sig till Vasaloppet, förutom Öppet Spår, och körde det loppet hela vägen. Som många känner till så var förutsättningarna för årets lopp riktigt dåliga. Det blev med andra ord en rejäl kamp – och jag har fått nöjet att skriva hans rapport i min blogg som tanken var från början med Öppet Spår. Peter har även beskrivit upplevelsen på sin egen sida men här följer en kort berättelse om ett jobbigt lopp:

Vasaloppet 2014 – Lopprapport av Peter Balonius

Jag började åka skidor för ungefär fem år sedan och gjorde mitt första ”Öppna spår” 2010. Jag har därefter hunnit med ytterligare två ”Öppna spår” och fyra riktiga Vasalopp med söndagens efter att två år dubblerat.

Tävlingen i söndags blev mycket slitsam och jag var inte alls nöjd när jag gick i mål efter 7 timmar och 41 minuter. Men jag har aldrig åkt ett jobbigare skidlopp och spåren var i det närmaste obefintliga. Det var enbart stakning som gällde eftersom diagonalåkning inte funkade med spårkvalitén.

På grund av dem dåliga spåren körde många omkull även där det var platt och jag såg många som bröt stavarna. Även jag själv stod på näsan två gånger och de här gångerna var det inte i någon nedförsbacke …

När det är sådana här förutsättningar har man mycket stor nytta om man åkt mycket rullskidor och tränat stakning i alla dess former. Det hade inte jag gjort och trots att jag sprungit mycket och min kondition är riktigt bra räcker jag inte till när det blir så här. Hårdheten och uthålligheten saknas i överkroppen för ett sådant tufft Vasalopp.

För att inse hur hänsynslöst det var för många kan jag upplysa om att endast 11 243 åkare kom i mål av 14 612 startade. Sista åkare i mål kom in på tiden 13 timmar 11 minuter och 49 sekunder. Och så lång tid brukar man inte få hålla på. Men i söndags var ju förhållandena bedrövliga …

/ Peter

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*