Pryltest av vätskebälte för både löpning och längdskidor

NY PRYL

I slutet av november började jag åka längdskidor på riktigt, från början med både teknik och utrustning. Vad gäller kläder så klarade jag mig fint efter att ha kompletterat med sockor, en bättre mössa och fodrade tights. Vad gäller utrustning så köpte jag ett skidpaket med stavar och pjäxor och lite annat.

Men, det jag inte köpte från start det var ett vätskebälte. Det tänkte jag inte på alls till en början och när jag kom att tänka på det i spåret så använde jag vätskebältet från löpningen med flera småflaskor. Vilket går bra vid någon enstaka minusgrad och kortare tid i skidspåret. Det vill säga det funkade en gång, resten av gångerna blev det snabbt små isblock som satt fast runt kroppen och kylde rakt in i njurarna.

Vätskebälte av thermomodell eller vattenflaska

Vatskebalte-Thermotyp_200

Det jag såg de flesta andra längdskidåkare ha var en större vattenflaska på ryggen, av thermomodell. Ca en liter rymmer de, själva flaskan sitter i ett vadderat och isolerande hölje. Man får mer vätska med sig och den håller värmen längre. Men, nackdelen är att man måste ta av sig hela bältet för att få fram flaskan, skruva av locket och dricka. Det är okej i många fall men för det mesta vill jag bara ta en några klunkar och sen ösa på.

Fodrad vattenflaska även för löpning

När jag gick för att köpa ett vätskebälte, med sikte på just thermomodell så tittade jag istället närmare på en annan variant: Ultra Insulated Belt, ett vätskebälte från Salomon. I grunden en vattenflaska för traillöpning, ca 6 dl vätska får plats och den är isolerad för att hålla värmen längre. Inte lika länge som det större thermobältet, men ändå. Flaskan sitter i ett hölster istället för elastiska remmar, det går riktigt snabb och smidigt att ta upp och sätta tillbaka flaskan.

Vattenflaska-Topp_200

Jag slog till på den vattenflaskan dels för att den räcker för mina behov. Men också för att jag kan använda den även till löpning. Nu har jag provat den både i skidspåret och på löprunda – och jag är otroligt nöjd. Det känns inte att man har den på sig, flaskan är smidig att ta upp, den håller värmen riktigt bra och det finns ett förvaringsfack som rymmer en del också. Det finns två varianter av den, en där bältet ser mer bekvämt ut men faktum är att modellen jag köpte sitter bättre. Det blir fler testturer under våren givetvis!

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. #Blogg100 - en utmaning vi antar, på vårt sätt - Webbevakningsbloggen

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*