Raka ben i bassängen! Dags att få fason på simningen

TEKNIKTRÄNING

Jag tror faktiskt inte jag kommer längre, inte på egen hand. Det har gått lite mer än ett år sen jag började simma med tveksam start och många lärdomar. Sen dess har jag lärt mig tycka om det och utvecklats en hel del tekniskt. Jag har lyssnat på tips och råd, tittat och studerat andra, kollat på webben och framför allt experimenterat och övat i vattnet med allt jag sett och hört.

Men två, eller tre, saker den senaste tiden har gjort att jag tagit ett beslut. För det första märker jag att jag har oerhört svårt att komma ner under 2 minuter per 100 meter. Det stör mig, jag tycker att jag borde kunna påverka tiden men känslan är att även om jag tar i extra på ett simpass så stannar klockan på samma tid. Det är inte riktigt sant, men jag märker mycket liten utveckling i snabbheten. Sen är hastigheten helt okej egentligen, men när jag vet att det finns potential att hämta om jag får till tekniken bättre så gnager det i mig.

Experiment och upptäckter på egen hand

De andra sakerna var “upptäckter” jag gjorde på ett av de senaste teknikfokuserade passen jag körde. Det här är ju min egen tekniktolkning, jag vet ju inte vad som är rätt men ändå. Jag hade hört att vid crawl så ska bensparkarna gå från höften och benen ska vara ganska så raka. Det har jag vetat om och väl trott att jag gjort. Men när jag körde med simfenor på och testade hur bra jag lydde rådet så upptäckte jag att jag inte alls gör det. Jag böjer knäna, och sparkar främst med underbenet.

Vad gör det för skillnad då? Jo det var just det som påverkade beslutet. Jag märkte otroligt tydligt att när jag höll benen raka och sparkade mer från höften med simfenor på så fick jag en helt annan profil i vattnet, jag låg mycket högre och jag märkte att det gick snabbare. Det här tog jag till mig och har försökt nöta sen dess. Sen vid samma tillfälle så stirrade jag lite slött på alla luftbubblor i vattnet när jag paddlade mig fram med armarna. Då kom jag att tänka på det här med handvinkeln som jag sett att många har och som syns på många crawlbilder. Rak hand med handleden i vinken snett nedåt mot vattnet. Jag har tänkt att det är för att vara strömlinjeformad, att inte bara plaska ner med handen eller bromsa något i onödan. Men jag märkte att om jag gjorde vinkeln och isättningen rätt så drog jag inte alls med så mycket luft ner i vattnet, kan det påverka draget och “fästet” i vattnet? Många frågor alltså.

Beslutet är att boka PT för simning

Först och främst vill jag få svar och förbättra min teknik så att jag blir en bättre simmare. Men jag har nu börjat bekymra mig för att jag för varje träningspass fortsätter öva in en teknik som fastnar alltmer. Med andra ord är det dags att ta tag i det så nu har jag ställt mig i kö för Sim-PT hos Team Snabbare – det kommer blir riktigt bra och jag är väldigt ivrig på att få sätta igång. Att gå en kurs i simning har jag pratat om länge men nu äntligen ska det bli av!

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*