Ringklocka ring, nu finns Runbell för något jag tänkt på länge i löpspåret

NY PRYL

Tänk att jag aldrig kollat upp om det fanns en särskild pryl för det, om jag gjort det och sett att det inte fanns kanske jag kunde blivit en uppfinnare också. För faktum är att jag tänkt på det var och varannan gång ute i löpspåret, att man skulle ha en liten ringklocka eller visselpipa eller bjällra eller vad som för att göra sig hörd när man springer ikapp folk bakifrån. Det handlar inte om att vara en dryg och jobbig ego-löpare som ska fram och “här kommer jag”, det handlar bara om att folk har en tendens att gå i bredd och fylla en väg, oavsett om den är rätt bred.

Det problemet har man ju inte lite länge ut i skogen eller mer oanvända spår. Men jag springer ofta på ett grusstråk som transportsträcka, eller slingor på den. Där rör sig alla möjliga samlingar av löpare, familjer, barn och barnvagnar, hundar, cyklar, gamla och unga men med den gemensamma nämnaren att är de två personer eller fler så blir det trångt. Väldigt få har någon direkt aktiv uppsikt bakåt och jämförelsevis så kommer jag upp väldigt tyst bakom dem.

Tricket att göra sig hörd

Tricket hittills är att jag hostar högt när jag börjar närma mig, sparkskrapar med foten i gruset eller i enstaka fall ropar något i stil med “pling pling” för att på något sätt få åtminstone en av dem att höra mig och kunna flytta sig några decimeter så jag kommer förbi. Blandat mellan tveksamt maka ihop sig eller blir skärrad av att det plötsligt var någon mer i spåret som rör sig snabbare än den egna flocken. En annan aspekt är att jag gärna vill få hundar och/eller deras ägare att märka mig i skapligt god tid för att inte överrumpla en Schäfer plötsligt. Nog för att de hör bra, men det har inte hindrat mig från att överraska vovvar förut till allmän förskräckelse.

Varje gång det hänt, vilket är rätt ofta när jag tänker efter, när jag inte springer på obekväma tider eller i dåligt väder, så har jag tänkt att jag borde montera av den lilla ringklockan jag har på cykeln och ha den i handen medan jag springer. Så kunde jag plinga till med den istället. Det är en allmän signal man känner igen, jag skulle inte behöva fejkhosta eller jägarsnyta mig varje gång jag behövde göra mig hörd. Men tanken på ringklockan har jag aldrig gjort något av.

Runbell kan vara ny lösning

Men så idag länkade Maratonbloggen på Facebook till ett inlägg på Tjock.se där Bobby Green från Feber.se skrivit ett inlägg och länkade till uppfinnaren och projektet “Runbell” på Kickstarter. Många klick men det gick snabbt och jag upptäckte prylen Runbell. Framtagen av precis den anledningen som jag själv upplever, att göra sig hörd och komma förbi. I filmen nedan och i beskrivningen av Runbell så är tanken än mer för stadsmiljö än jag själv springer i, men som sagt så behövs det bara två personer på ett stråk för att det effektivt ska blockeras och bli lurigt att få plats på.

Ringklockor-for-lopare-runbell-och-cykel

Sen är ju Runbell faktiskt väldigt lik en ringklocka för en cykel, eller hur? Samma koncept fast förfinad för löpningen. Till exempel trär man den över två fingrar så den sitter stadigare och den går att anpassa i storlek för olika fingrar. Den är något överdimensionerad i original men så kan man sätta in silikoninlägg för att minska och anpassa diametern. Inläggen kan man ta ut när det är kyligare ute och man vill ha löparhandskar på sig, till exempel. Från dam- till herrmodell går det att få diameter om 17 mm till 24 mm med och utan inläggen.

När jag kikar runt så verkar den inte finnas i produktion riktigt än och går inte att köpa. Däremot verkar man kunna ställa sig i kö för beställning. Vi får väl se när det går att köpa en, eller för all del om någon konceptkopia hinner dyka upp innan dess. Fast jag hejar på skaparen som inte är ett storföretag, Kevin John Nadolny.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*