Sluta snåla med konditionen – berika dig och upplev mer!

TRÄNING & UPPLEVELSE

Är du vältränad och har bra kondition? Tränar du inte alls eller har du en del kvar att jobba på när det gäller konditionen? Det här riktar sig kanske lite mer till dig med kondition, som en uppmaning. Men även till dig som inte är igång lika mycket kan läsa det som inspiration. Inspiration för vad slitet kan leda till och det är en hel del faktiskt, får du kondition får du också helt nya möjligheter.

Om jag helt enkelt liknar fysisk kondition vid en färdighet, att du lärt dig något och blivit bra på det – varför inte använda färdigheten på flera olika sätt när du ändå kan den? Om du lärt dig dansa, varför inte prova andra danstyper? Om du lärt dig köra bil, varför inte prova andra bilar eller olika fordon? Om du lärt dig ett instrument, varför inte prova något till? Du kan ju.

Jag stöter då och då på “träningsfolk” som är i bra eller mycket bra form men som bara kör en enda träningsgren, plus lite förebyggande gym kanske. Grunden i de flesta träningsgrenar jag menar bygger på kondition, och har man konditionen på plats, varför inte använda den till att upptäcka något nytt? Var är upptäckarlustan?

Jag var själv likadan och begränsade mig

Min träningskarriär är ju bara några år gammal, men jag var själv väldigt tjurig med det här i början. Jag började springa och blev bra på det, men det var också det enda jag ville göra trots många frågor ifall jag inte skulle hänga med och testa någon annan gren också. Cykel? Nej. Spinning? Nej. Bodypump? Nej. Simma? Nej. Skidor? Aldrig.

Det var bara löpning som gällde, det var min grej och jag var inte intresserad av annat. Så var det ganska länge även om jag följde med på något enstaka spinningpass men det var inget för mig, passa tider och en sån hets med att alls få plats på ett pass, nej tack. I löparspåret fanns ingen tid att passa och alla får plats. Det här tycker jag förvisso fortfarande, men jag har ändrat mig när det gäller det andra.

Plötsligt ändrade jag mig och det blev början på mycket

Jag kan inte säga att det var någon uppenbarelse eller särskild händelse som gjorde att jag ändrade mig. Men första steget till att berika mig gjorde jag i november 2012 när jag till både min och andras förvåning plötsligt hade köpt längdskidor. Det var självklart trevande till en början, nya prylar och en teknik som jag inte behärskade alls.

Men. Det som gjorde skillnad och det som har gjort skillnad i alla andra upptäckter är att jag fick en flygande start. Jag hade en sån god grundkondition från löpningen att jag kunde gå loss på ett helt annat sätt än om jag inte haft det. Det är klart att jag inte kunde tekniken eller hade en del av de specifika muskler som krävs, men jag orkade.

Jag orkade jättemycket och länge, och att inte behöva kämpa med att just orka gjorde att jag kunde fokusera helt på tekniken. Att känna, lära, prova, lyckas. Hade jag inte haft konditionen så vore orken det första och enda jag skulle känna i en röra av motstånd. Jag lärde mig grunden i skidåkning rätt snabbt eftersom jag kunde fokusera på tekniken, och det bar sig inte bättre än att jag körde mitt första skidlopp ett par månader efter jag hade skaffat dem.

Efter att polletten trillade ner

När jag förstod det här med värdet av konditionen så kände jag hur en helt ny lust och upptäckarglädje smög sig på. Vad fasen, om jag har en sån grundkondition så kan jag ju prova lite vad som helst? Mycket riktigt, jag provade simning och jag provade cykling. Samma där, konditionen satt och gav mig återigen en flygande start. Jag orkade, byggde specifika muskler längs vägen och kunde fokusera på tekniken och lärde mig grunden fort.

Efter att ha cyklat och simmat en del så provade jag triathlon, nästan med känslan “hur svårt kan det vara?” och i år är jag nyfiken på Swimrun så jag provar det, helt enkelt. Idag är jag otroligt glad över att jag tog steget och vågade prova något nytt, för jag upptäckte grenar som jag aldrig skulle vilja vara utan nu. Cyklingen till exempel, så otroligt roligt och längtan efter att ge sig ut känns i hela kroppen. Vad finns det mer jag kan göra? Vattenpolo?

Begränsa dig inte, du kommer inte ångra dig

Om du nu tränat dig fram till en bra kondition, våga prova fler grenar – passa på! Jag lovar att du inte kommer ångra dig. Du har en sån gyllene chans att uppleva något nytt på ett positivt sätt där du redan från början faktiskt är rätt bra på det. Kanske upptäcker du att en annan gren var minst lika roligt som den du håller på med idag. Du ska förstås inte sluta med det du gillar och är bra på, men det finns mer och man kan faktiskt träna flera grenar samtidigt.

För dig som inte riktigt har konditionen på plats, fortsätt kämpa. Får du bara upp den lite grann så har du snart en biljett till att berika livet med upplevelser, och du kanske hittar en eller flera träningsgrenar som du gillar och fastnar för men inte kunnat prova än.

1 Kommentar på Sluta snåla med konditionen – berika dig och upplev mer!

  1. Ja, men du har ju så himla rätt! Jag kämpar på att komma tillbaka efter ett jobbigt 2013, mycket sjukdomar i början av året och sen bröt jag foten i början av hösten för att toppa eländet. Nu har jag varit frisk ända sedan i augusti, foten är mer eller mindre “klar-rehabad”, så nu vill jag tillbaka dit där jag var, före allt elände. Men oj, vad segt det är efter ett helt år utan egentligen någon som helst kvalitativ konditionsträning… Jag ser dock positivt på det hela, startar man på nästan noll kan det bara bli bättre :-)

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*