Smekmånaden över för pulsklockan

TRÄNINGSUTRUSTNING

Idag fick jag reda på att min pulsklocka till och med kan känna av vilket simsätt man kör med och ställa om i farten. Ibland har tekniska prylar så många funktioner att många förbli oanvända, och den funktionen visste jag inte om. Men då kände jag att det var dags att skriva några rader om hur nöjd jag är med min investering i en Garmin 910XT.

För det första finns det många märken och modeller på pulsklockor, och lika många åsikter och val av favoriter. Diskussionerna på forum om vilken klocka som är bäst är ändlösa, informativa men ganska tröttsamma efter ett tag. Det här handlar om mitt val, mina behov och min favorit.

Tre månaders prövotid

Jag skaffade klockan för ungefär tre månader sedan, i mitten av sommaren. Det kom sig av flera anledningar. Dels ville jag ha en vattentät klocka till simning till mitt experiment med triathlon, dels ville jag ha bättre batteritid, dels bättre precision och förstås – en grym teknisk pryl. Jag sökte på webben och läste på hos både tillverkare, återförsäljare och i diverse träningsforum.

Det blev en hel del nya tekniska termer och ny information för mig. Jag sög i mig så mycket jag kunde, och förutom att den blänkte mest av alla i skyltfönstret, så pekade den allra mesta informationen på att den här modellen, den har allt för mig.

Gediget beslutsunderlag för mig

Till exempel fick jag reda på att pulsklockan jag hade innan inte hade något bra sätt att mäta höjd, GPS istället för den tydligen mer precisa barometriska höjdmätningen. Jag fick också reda på att de flesta av Garmins klockor inte beräknade kaloriförbrukning med puls som en parameter, utan via en formel och data från vikt/längdprofil och tempot. Det lät inte så exakt ens i mina öron.

Andra saker jag fick lära mig var hur vattentäta olika klockor egentligen var, dyrköpta läxor i många forumtrådar. Hur folk virade in klockor i plastpåsar under badmössan vid simning, och hur lätt det gick åt pipan vid batteribyte för modeller som inte var uppladdningsbara.
När jag sen sammanställde mina behov, både ”need” och lyxlistan av ”want” så var det inte så svårt att rationalisera fram en investering i en ny fin Garmin 910XT.

Hur nöjd jag är egentligen

Jag är otroligt nöjd, kort sagt. Både i smått och i stort. Den är lätt, har tydlig display, bra precision, vattentät, känner av banlängder i bassäng, har 20 timmars batteritid, enkel att använda och ställa in med massor av funktioner, snabbläge för triathlon till exempel. Jag bli faktiskt glad varje gång jag tar den på mig, lite känsla av evig julklapp.

Dessutom så kunde jag ju inte låta bli att skaffa ett par tillbehör. Pulsband ingår, en ännu mjukare och skönare variant i jämförelse mot tidigare. En fotpod för stegräkning (och för avstånd efter kalibrering) och en kadenssensor för cykel som mäter hastighet, kadens (varv på tramporna) och utväxling med ett klockfäste för styret. En för mig komplett uppsättning.

Extra plus med extra bra timing

Det som var riktigt god grädde på moset var att Garmin Connects webbtjänst dit data laddas trådlöst från klocka till dator och från dator till webben, hade fått en rejäl ansikts- och funktionslösning. Till de tidigare Garminklockorna använde jag en separat programvara som såg ut som ett affärssystem från 90-talet, ingen höjdare kan man väl säga. Men nu var webben ikapp, med social delning och all möjlig data presenterad vettigt.

Så jag är partiskt positiv, men partisk för att jag testat och använt klockan i tre olika träningsformer i tre månader och den vinner för mig varje dag.

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Effekten av träningsdata, ett tack till tre pulsklockor | Springcalle.se
  2. 5 snabba tips på träningsdagböcker och vad du kan använda dem till - Springcalle.se

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*