Start för crawlkursen – roligt, småsvårt och nyttigt!

KURS SIMTEKNIK

Imorse var det då äntligen dags för kursstart! En sim-PT kurs för crawl med Ulf Hausmann från Team Snabbare. Jag har sett fram emot den riktigt mycket medan jag nött bassängkakel i vecka efter vecka. Jag har ju skrivit innan om att jag inte kommer så mycket längre på egen hand även om jag försöker engagerat. Det senaste i mitt självlärande var att titta på ett antal instruktionsvideos, följa och öva efter bästa förmåga. Jag hittade några små fördelar och framgångar med det men inga stora steg. Men som sagt, nu jäklar.

Vi är tre personer i grupp som kör kursen, alldeles lagom antal för att få personlig träning samtidigt med gemenskap. Dessutom är det en bra aspekt att kunna titta på andras teknik för att se hur det funkar eller ska funka rent praktiskt. Vi tre är ganska olika i bakgrund och nivå, vilket faktiskt känns riktigt bra. Vanligtvis är det ofta bäst att vara i liknande nivå i en grupp men här ser jag fördelar i skillnaden. En är gammal simmare och har simningen tydligt i ryggmärgen, det går undan och sitter rätt. Här är det finjustering och teknik på högre nivå, som vi andra två kan inspireras av och se praktiskt. Den andra kursdeltagaren är ganska ny med simningen och då är det grundläggande teknik som gäller, en sak i taget för att sätta samman del för del. Också perfekt att få vara del av, även om jag simmat en del så har jag aldrig fått några riktiga grunder.

Det visade sig att jag kan simma i alla fall

Själv svävar jag någonstans mittemellan, eller kanske lite mer åt det rutinerade hållet. Jag har ju trots allt simmat ganska mycket under förra vintern och i år, plus ett par tävlingar i bagaget med både Vansbrosimningen och Vansbro Triathlon. Det låter kanske inte så mycket, men jag har verkligen gått in helhjärtat och engagerat och då är utvecklingskurvan brantare. Så vattenvanan finns och i stort tycker jag glädjande nog det visade sig att jag lyckats lära mig själv rätt i många stycken i teknik och uthållighet. Glädjande både för att jag kan simma skapligt och med tanke på mödan jag ändå lagt ner på det.

Men, den lilla boost jag kände när jag fick bekräftelse på teknik och “nivå”, den får jag ödmjukt lägga åt sidan en stund. För mot slutet av passet, där nådde vi nivån som ruckade på den teknik jag har. En, två, fem saker att tänka på tekniskt gick jättebra men när den sjätte skulle till då rasade det mesta och jag fick otakt i andning, plaskade med händerna i isättningen, roterade mer åt ett håll än det andra, körde för långsamt eller för snabbt. Självlärd rutin betyder inte att jag gör rätt, tvärtom har jag ju med tiden övat in en teknik som sitter och nu måste ändras, vilket är en utmaning.

Vi körde både teori kring kroppen i vattnet, rörelser, motrörelser och ett antal övningar för att ta en del i taget. Bara att flyta var faktiskt lite klurigt. Därefter satte vi ihop teknikerna, inte helt lätt faktiskt men mycket bra. Samtidigt under passet så fick coachen bättre koll på oss som individer och feedbacken allt tydligare. Jag ser fram emot fortsättningen och nästa steg, vi har mer grundläggande kunskap att gå igenom och framförallt gäller det att träna mellan kurstillfällena – och det ska jag se till att göra!

1 Kommentar på Start för crawlkursen – roligt, småsvårt och nyttigt!

  1. Mårten // 2014/05/04 vid 22:35 // Svara

    Det tog mig tre månader – fem dagar i veckan att lära mig crawla. När det väl satt så undrade jag varför jag inte gjort rätt från början då det var så lätt. Flera träningskamrater i triathlonklubben – SPIF hade liknande startsträcka. Nu så här 19 år senare inser jag att crawlträningen tydligen är en färskvara, då jag glömt allt. Förhoppningsvis kan man (jag) friska upp simminnet snabbare när det är dags igen.

    Enligt initierade källor har jag hört att er träning är både bra och rolig.

    Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*