Svar på en läsarfråga om trailskor

FRÅGOR & SVAR

I förrgår hände sak som jag tyckte var extra roligt – jag fick en läsarfråga som kommentar till ett blogginlägg. Närmare bestämt blogginlägget från förra året om när jag upptäckte trailskor, och vad som närmast blev en liten guide.

Det var Line som skickade frågan, jag blev glad och svarade gärna efter bästa förmåga med den lilla koll jag tycker att jag har. Det handlade närmare bestämt om hur man väljer storlek, att de ska sitta tajt, men hur tajt? Ett ämne som tål att tas upp på nytt flera gånger om, jag kommenterade det även när jag köpte nästa par trailskor.

Jag klistrar helt enkelt in frågan och svaret här:

FRÅGA:

Hej hopp Calle!

Jag har en liten fråga som du kanske kan svara på, då trailsko är 2014-års upptäckt för mig. Har på ren chansning klickat hem ett par trailskor på rean och är nu så fundersam över passformen. Här hos dig så fick ju du rådet att de ska sitta ända fram i tån i princip, på många andra ställen ser jag rådet att man ska ha 0,5-1,5 storlek större!? Vilket för mig lät lite galet…

Hur som, jag gissar att Salomon-folket kan sina saker, men känner du, nu såhär ett tag efteråt, att det fortfarande var ett bra val av storlek? Jag är en total nybörjare på löpning överlag så jag har ingen större erfarenhet av bra/bekväm/ändamålsenlig passform på löparskor av olika varianter :)

SVAR:

Hej Line! Kul att du hittade hit till mig och att inlägget kunde hjälpa till, även om det nu också lett till en fråga förstås :-) Mitt långa guide-inlägg skrev jag förra säsongen och har köpt ännu ett par trailskor sen dess. Både de första skorna och de här andra är köpta med samma filosofi – och det blev bra köp och passform i verkligheten. Så mitt råd idag är ganska nära det jag skrev, de ska sitta tajt, och det ska inte vara mycket plats framför tårna. Möjligen liite mer än vad jag beskrev i inlägget.

Samtidigt ska de ju inte kännas trånga eller sitta för hårt, de ska fortfarande vara bekväma att ha på sig, de ska inte klämma eller skava. Sen brukar snörningen vara extra effektiv på de flesta trailskor så man kan knyta till dem ordentligt också om man känner sig osäker och tar något större storlek.

Några upprepade tips: Nu utgår jag ju från att trailskon används just på trail och i terräng. I backar, klättringar och nerförslöpor så vill man verkligen att de sitter som en smäck, att man inte glider med foten i skon. Glappar det och man springer så skorna blir blöta är skavsårsrisken påtaglig, återigen, sitter de tajt skaver det inte. Förutom det så har skorna en uppbyggnad som till viss del stabiliserar foten vid fel steg eller om man halkar till, sitter då inte foten riktigt fast så får man ingen hjälp av konstruktionen utan glider inuti skon.

Det blev ett långt svar! Hur som helst, mitt råd är att hålla ner storleken. Men som sagt, de ska inte vara obekväma för det.

Salomon-S-Lab-XT4-trailskor-i-lera

2 Kommentarer på Svar på en läsarfråga om trailskor

 1. Martin Wallin // 2014/01/23 vid 13:44 // Svara

  Hej Calle,

  Åkte något mera på skidorna sen i lördags? Fick en så grym träningsverk så innebandyn i måndags var ingen höjdare… Angående din biljett till öppetspår på måndagen så reder inte heller jag ut boende situationen/transporten så jag får avböja erbjudandet att köpa den. Tack iaf och grattis till barnet!!

  Hej hopp vi ses i spåren!!
  Martin Wallin

  • Halloj,

   jodå jag var ute igår igen och på lördag tror jag det blir ännu en omgång. OK, inget lopp för Martin alltså – men klart vi ses ute i spåren :-)

   / Calle

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*