6 tips för mörkerlöpning i skogen

TRÄNINGSTIPS

Att springa i mörkret i skogen är lite annorlunda. Det är en speciell upplevelse, det är roligt men det kan också vara läskigt för en del. Särskilt om det faktiskt är riktigt mörkt, utan månljus och man springer långt in i skogen. Ibland kan det kännas som att springa genom ett stort inget, eller bara den lilla värld som utgörs av ljuskäglan och ibland kan man bli lite mörkrädd längs vägen. Vilket är en del av känslan i så fall och kanske sätter extra sprätt på tempot. Jag tänkte dela med mig av några tips när det gäller nattlöpning, många ganska självklara och det finns förstås många fler tips att hitta om man söker.

Allt blir större i mörket

När man inte ser ordentligt utan får förlita sig på andra sinnen så är det lätt att bli lite lurad. Ljud låter högre, grenar är större och vassare, dina egna ljud låter mer. Tycker du att du till exempel hör något så högt att det är skrämmande så är det med största sannolikhet inte alls så stort eller högljutt som du tror, så behärska dig innan fantasierna får fritt fram.

Se till att synas

Vanligt säkerhetstänk är förstås att själv se till att synas. Dels i det fall du skulle springa vilse och Missing People är ute och letar efter dig. Men för mer vanliga situationer som att du möter andra löpare, cyklister, bilar eller andra längs vägen. Det är inte alltid man är just djupt i inne i skogen.

Bra ljus och extra batterier

Ett givet tips är förstås att ha pannlampa eller annat ljus med dig, är det mörkt i skogen så är det i regel riktigt mörkt och du måste ju kunna se var du sätter fötterna. Men för säkerhets skull, ta med dig extra batterier eller en alternativ ljuskälla om du ska springa långt. Många har sin smartphone med sig och det är ju inte dumt som alternativ, inte heller för att faktiskt se vad man gör när man byter batterierna…

Hantera vilddjuren

Vi har ju inte direkt så många och farliga djur i skogen och risken är liten att springa in i en björn för de flesta i landet. Det som däremot är väldigt vanligt är lösa hundar. Det är ju något att hantera även på dagtid, men i mörker och terräng är det ytterligare en utmaning. Här får man hoppas på en ägare som finns i närheten, gulla med hunden, stå stilla eller i alla fall sluta springa. Framförallt ser hunden mest ditt starka ljus rakt i in i ögonen och kan ha svårt att se om det är en människa. Vinkla ljuset åt sidan och håll upp handflatan framför dig så ljuset speglas och du lyser upp ansiktet för hunden.

Var inte den enda som vet

Det är alltid klokt att någon annan än du vet att du är ute och ränner i skogen, både att du berättar när du ger dig av och kommer tillbaka. Det är faktiskt inte mobiltäckning överallt även om operatörernas kartor lovar mycket.

Sist men inte minst

Tips-for-natt-trail-illustration

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*