Tips för trailteknik – korsa inte fötterna

TEKNIKTRÄNING

En läxa jag har lärt mig vid några tillfällen ute på skogstigarna, varav en gång ganska så hårt. Den gången gick det så fort att smälla i backen att jag knappt fattade vad som hände. Läxan är enkel, det är att inte korsa fötterna vid traillöpning. Det kanske låter enkelt, självklart eller rentav onödigt, hur svårt är det att ta sig över några stenar?

Nej, för det mesta är det inga problem alls men på en passage med många stenar, rötter eller tuvor så blir löpningen väldigt assymetrisk. Lägger man sen till lite fart eller att det är nerförsbacke så behöver fotarbetet vara aktivt. Det är då det är ett enkelt trick att försöka få in i ryggmärgen, att just inte korsa fötterna, ta hellre ett snabbt extra steg om det behös.  För rätt vad det är när det går undan så blir det fel, särskilt när man sprungit ett tag och inte riktigt är så snabb och pigg i benen som i början. Då blir det markkänning med hela kroppen och i värsta fall just på en vass sten.

Självklart kan man göra undantag, det gör jag också. Men det är numera med medvetenhet, att jag tänker på vad jag gör när jag tar ett steg omlott med fötterna för att hoppa mellan några stenar. Det här tricket påminner mig faktiskt om vad som gällde när jag tränade kickboxning för väldigt många år sen, ena foten först och sen den andra. Men att aldrig saxa, helt enkelt för att det är för lätt att tappa balansen.

Trailteknik-Illustration

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*