Tough Viking, hinder för hinder

FÖRBEREDELSER

Nedräkningen fortsätter mot kraftprovet Tough Viking 1 september. Det är inte särskilt många dagar kvar och det är med viss oro och nervositet som jag ser fram emot det. I förrgår var jag nämligen på gymmet för första gången sen början av april… jag kan lugnt konstatera att det är lite tunt när det kommer till överkroppen. Visst, löpning, lite simning och kondition finns skapligt av men det är helt klart en underordnad förutsättning för loppet.

Rimligen krävs det allmän fysisk styrka, smidighet, uthållighet i armar och händer, kanske balansträning till och med. Det… kan jag inte direkt plocka fram för närvarande. Vilket förstås gör mig lite orolig för hur attans tufft det här kommer bli. Men jag har ju flera dagar på mig att gå på gymmet, både inne- och utegym och hitta på lite övningar. Med lite tur får jag i alla fall så pass mycket träning att jag inte knäcker ryggen redan efter andra hindret…

Men för att dra fram rädslorna i ljuset och förbereda mig något, så tänkte jag gå igenom hindren på banan. Öppna gärna banskissen här och titta närmare på den, så ska jag skriva några ord om vad jag tänker, hinder för hinder.

Tankar om hindren på banan

Första hindret: “Fire”
tough-viking-1-fireDet första hindret är att springa genom eld helt enkelt. En mycket bra start för att komma i stämning kan jag tänka mig, trots det att faktiskt är ett hinder man ska undvika i kontrast mot alla de andra som man verkligen går i närkamp med. Det här känns inte som ett så svårt hinder, mer ett som får fart på både ben och puls. Men det är ju väldigt svårt att nu veta hur hett det verkligen blir i gatloppet, det kanske svider på ordentligt. Återstår att se!

Andra hindret: “Pain”
tough-viking-2-painNär jag granskar banskissen så ser det ut som att man ska ta sig förbi mänskliga hinder som stoppar en med hjälp av mitsar? Det här kan bli en lektion i ödmjukhet, för hur många gånger har man inte suttit och tittat på Gladiatorerna på TV och kaxigt menat på precis hur man skulle göra för att komma förbi bjässarna. Nu är det upp till bevis! Antingen komma förbi kvickt eller se till att stå pall helt enkelt. Kanske att de är trötta när jag startar kl 12.00, man kan ju hoppas…

Tredje hindret: “Walls”
tough-viking-3-wallsVid det här hindret så börjar den på riktigt, dräneringen av krafterna. Dra sig uppför en containervägg, sen falla ner och ta sig fram till nästa vägg två gånger till. Det ser också ut som att det skulle kunna vara ett löst underlag i containern, säckar fyllda av något. Om det är så, så blir det sannolikt som att springa i sand och det kommer kännas i benen. Här gäller det nog att spara lite på krafterna eller nja… känns inte riktigt rätt att tänka så egentligen.

Fjärde hindret: “Ice tank”
tough-viking-4-icetankLagom till att man sprungit genom eld och därefter två hinder till med en del löpning emellan så är det läge för nerkylning. Jag tror det är lätt att underskatta det här hindret faktiskt. “Asch, det är lite kallt en stund bara”. Men jag försöker minnas vinterbad eller skidåkning i -20, blir man väl kall så sitter det i. Är jag inte snabb igenom så kommer kylan att göra svinont väldigt väldigt fort. Prova bara att hålla handen under kallt vatten i kranen så länge du kan.

Femte hindret: “Barbed wire”
tough-viking-5-barbedwireÄnnu ett hinder som kommer kräva kraft och uthållighet. Att ta sig framåt i en ovan och obekväm ställning och verkligen kräva armar. Jag har inte övat något liknande det här hindret en enda gång, men lägger det nu direkt i listan över saker att åtminstone testa innan det är dags. Skillnaden mot övning blir ju att det inte är ett alternativ att resa sig upp och gå, att inte genomföra det rätt kommer straffa sig direkt i taggtråden. Ganska motiverande kan man väl säga.

Sjätte hindret: “Monkey bar
tough-viking-6-monkeybarsJa! Det här har jag åtminstone gjort några gånger på ett utegym i närheten av mig. Men nej! Jag har ju inget att hämta i spaghetti-armarna, det här kommer bli ruggigt tufft. Tur att jag faktiskt kan öva på utegymmet, för det kommer jag att göra nu. En stor del är ju teknik och det hinner jag nog bli lite bättre på. Att få in den rätta takten och lite mer kraft i armar och händerna med greppet. Men oj vad hindret kommer äta kraft, och ju långsammare desto värre.

Sjunde hindret: “Ladder”
tough-viking-7-ladderNu kommer vi till min Nemesis. Det här hindret sätter skräck i mig långt innan tävlingen, och jag har inte kommit att tänka på det förrän nyligen. Jag är ju höjdrädd? Det tänkte jag faktiskt inte på, så det blir ytterst spännande att se hur det funkar. Det går tyvärr inte riktigt att öva bort det på kort tid och jag kan tänka mig att hindret är högre än vad jag ens kan hitta. Trappstegen här hemma är svår bara den liksom. Redan svettig i händerna, men vi får se, hrm.

Åttonde hindret: “Tunnels”
tough-viking-8-trenchAtt krypa genom tunnlar är inte bara svårt rent fysiskt utan kan också väcka klaustrofobin i vem som helst. Känslan av att fastna, eller att personen framför fastnar och att den bakom trycker på och att det blir helt stopp i röret. Samtidigt som man rör sig framåt i plankan typ, på armar och ben. Det här kräver smidighet som det får visa sig om jag har helt enkelt! Jag är inte direkt en ninja längre, varken till ålder eller fysik även om jag gärna tror det förstås.

Nionde hindret: “Cage”
tough-viking-9-cageVid det här laget så är man säkerligen rätt så mör och kanske vill gå hem istället. Det är dags för både armar och ben i ett klassiskt hinderbanehinder. Så ser det ut i alla fall, under en stock och upp över nästa och repetera. Kraft och explosivitet, fullt fokus för att inte landa snett eller fastna eller halka med något på väg över hinder. Snyggt och prydligt, man får vila i löpningen till nästa utmaning. Eller inte ens det, det är ju inte vila vi är där för direkt.

Tionde hindret: “Tires”
tough-viking-10-tiresAtt springa över däck är ett välbeprövat hinder som alltid funkar. Funkar som hinder vill säga, och att det skoningslöst fäller den som inte har kraft eller balans kvar. Det här underskattar jag inte och benen känns nog lite sladdriga redan när det är dags. Höga knän och framåt med så full fart som är möjligt. Att ramla här blir ett spektakel som alldeles för många kommer se så det är inget alternativ för mig, eller för någon skulle jag tro.

Elfte hindret: “Net trap”
tough-viking-11-nettrapFörst hade jag lite svårt att tyda skissen, ifall man skulle ta sig fram över eller under nätet. Vid närmare granskning verkar det vara under nätet och en variant av taggtrådshindret. Jag tror faktiskt att det skulle vara minst lika jobbigt om hindret var en bit över marken och man skulle ta sig fram över nätet. Men under räcker gott, släpa sig igen på armar och ben. Jag känner redan nu att det hindret kommer kännas som att det aldrig tar slut.

Tolfte hindret: “Kustjägaren”
tough-viking-12-kustjagarenOkej. Det här hindret är dolt på banskissen och jag kan bara spekulera i vad det kan vara. Man ser en liten flik av vad som kan vara hindret, men det hjälper inte i gissningarna. Namnet gör ju att det känns som att det kan vara vad som helst, men jobbigt. Fast vet ni, jag gör en enda gissning – jag gissar att det är “livräddning”. I vilken form är oklar, men varför inte dra ett traktordäck, flytta en docka, flytta säckar eller liknande. Vad tror du själv?

Trettonde hindret: “Aqua royal”
tough-viking-13-aquaroyalEfter att ha fått en del simtimmar det här träningsåret och fått testa mig på Vansbrosimmet och Vansbro Triathlon i öppet vatten så känns det här hindret bekvämt, rentav skönt som kontrast mot de andra hindren. Hur skönt det egentligen blir med halvt lama armar får vi väl se. Sen är jag förstås glad att både pulsklocka och eventuell huvudkamera är vattentäta, om det nu är någon mening med att ha pulsklocka, det blir ju väldigt långsamma 12 km.

Fjortonde hindret: “Dirt tank”
tough-viking-14-dirttankVi blev väl för rena genom vattenhindret och så kan vi ju inte ha det. Lika bra att köra ett lerbad i en container, eller hur? Här gäller det att hålla sig flytande och inte försvinna ner i dyn. Gotta till sig i den rätta kampfärgen och ta sig upp och framåt. Nu börjar det närma sig slutet och det är dags att ta fram spurtkraften och rikta pannbenet mot målgången. Och att inte ramla nerför kanten och stuka foten eller något annat korkat när krafterna tryter.

Femtonde hindret: “10 000 volt”
tough-viking-15-electricMärkligt nog ser jag nästan fram emot det här hindret. Inte för att det är det sista, utan för att det är så udda. Jag kan inte föreställa mig hur det känns. Visst har jag fått en smäll av elstängsel vid ko- och hästhagar, men det är en eller två stötar. Här är det en lång sträcka och omöjligt att komma undan. Det kan göra ont och vara obehagligt men i vilket fall så är det spännande, jag kan inte låta bli att tycka det. Det är möjligt att det är för att det kommer skilja de som klarat Tough Viking mot väldigt många andra…

Min motivation, eller “hotivation” rättare sagt

Jag tycker att det ska bli riktigt kul med Tough Viking och en utmaning som inte liknar någon annan jag genomfört hittills. Lite knäppt och alldeles fantastiskt, jag hoppas verkligen att jag klarar det hela vägen. Som motivation kan jag säga att jag har en ytterst gravid sambo hemma. En sambo som normalt sett tränar väldigt mycket men nu mest är ett kolli de sista veckorna. Hon sa att om jag tappar motivationen längs vägen så kommer hon inte förlåta mig, för hon skulle ge sin högra arm för att kunna röra på sig och vara i mitt ställe. Både motivation och hotivation som ni hör, så jag får kämpa för bådas vår skull!

Men när det gäller hur redo jag är så är det ju inte så stabilt. Jag ogillar verkligen att inte ha gjort läxorna före provet, i det här fallet tränat och förberett mig på rätt sätt. Men det blev så helt enkelt bland val, prioriteringar och gnista under semestern. Jag försöker komma ikapp nu lite på slutet och ska göra mitt bästa – och utan tvekan njuta av upplevelsen i stort.

Sen har jag tankar på att ta med GoPro-kameran, det vore kul men jag är lite osäker på om jag lyckas ha kvar den hela loppet. Men funkar det vore det ju grymt med en film från galenskaperna. Förresten, vad tror du själv om hindren, lätta eller svåra? Vad tror du döljer sig bakom “Kustjägaren” eller vad skulle du kanske vilja möter mig där? :-)

3 Kommentarer på Tough Viking, hinder för hinder

  1. Jag har (också) höjdskräck och klaustrofi. Hatar att åka hiss t.ex.!
    Tur att inte jag ska springa det här loppet….. ;-) Lycka till!

  2. Trillade in på din blogg när jag satt och slö-googlade Tough Viking. Dumt av mig. Jag har levt i lycklig förnekelse inför hindren. Tills nu. Nu funderar jag på att gå och såga av mig en arm eller nåt, för att slippa delta… Lycka till på söndag! :)

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Video och lopprapport från hinder och lera på Tough Viking! - Springcalle.seSPRINGCALLE

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*