Traillöpning är tufft – provlöpning av banan för Stockholm Trail

TRÄNING & UPPLEVELSE

Idag var det dags för en av flera provlöpningar av trailbanan för löpningen i Stockholm Challenge, en del i Salomon Trail Tour som jag bland annat skrivit om här. Det är orienteringsklubben OK Södertörn som står för banläggningen och de ledde oss också genom skogen idag. Det var ett antal tappra löpare som samlades med funktionärerna för introdukttion och lite försnack om loppet och om några sprungit det tidigare. Vi röstade om löpdistans och alla ville springa 10 km slingan, och några kanske skulle ta ytterligare 5 km därefter. Bland annat jag, men jag kan redan nu att det räckte gott med 10 km.

Dags för stigkänning så vi gav oss iväg i grupp och ledet fick sträckas ut naturligt med funktionärer som snyggt fångade upp de olika tempogrupperna. Jag hängde på täten och vi tog oss fram på både stigar och obanad terräng, över blöta områden, rötter, stenar, backe upp och backe ner. Det var kul att springa banan igen, för min del har jag sprungit loppet två gånger tidigare och alltid tänkt att jag ska hitta samma slinga i efterhand när jag tränar. Det har jag aldrig gjort, och även om jag var uppmärksam idag på var vi sprang så skulle jag inte hitta rätt ändå. Klurigt, jag får väl följa trackingen i GPSen eller springa igen dagen efter loppet och göra någon slags markering.

Traillöpning är tufft

På ett sätt blev det en skön tur, härlig luft, härligt med skogslöpning, trevliga löpare och snack längs vägen. På ett annat sätt var det lite oskönt för det blev riktigt jobbigt för mig. När jag kollade träningsdatan i efterhand såg jag att jag legat på en snittpuls på 86 % under löpningen som varade 1 h 20 min. Det stämde med upplevelsen kan jag säga, jag sackade efter tätklungan flera gånger och fick jaga ikapp när det blev flackt eller korta transportsträckor på grus. Där gick det fint att springa fort, men i skogen tappade jag fart och kraft.

Nu vet jag ju att jag är i bra form, det både känns och syns i träningen med korta och långa pass, backar, cykling, löpning och simning. Men idag kändes det verkligen inte så, det var flåsigt så det blev oväsen för de övriga. Det kändes konstigt, frustrerande och lite skrämmande och jag har försökt dra slutsatser. För det första spelar dagsform in, jag vet att jag är känsligt för sömn och inatt blev det 1+2+1 timme tyvärr under nattpasset med lillen. Jag kände mig också väldigt konstig igår och ställde in cykelträningen, så det finns säkert lite allmänna orsaker.

Jag har inte tränat tillräckligt med trail

Men förutom det så är det uppenbart att traillöpning är träningsspecifikt. Det är klart tuffare än “vanlig” löpning och jag har tränat trail väldigt lite i år när jag tänker efter. Det kanske blir en blunder inför Kullamannen, men jag får köra för fullt så gott det går. Främst är det den assymetriska löpningen med pareringar, korta och långa steg, ett hopp, ett par snabba steg i sidled och liknande som kräver muskler på rätt ställen. Och löpning med högre knän genom våtmarker drar för övrigt musten ur benen på sitt eget speciella sätt.

Trots motståndet så tappade jag aldrig tätklungan och kom runt hela vägen så jag är ju rätt nöjd i alla fall med tanke på pulszonen. Men nu känns hela kroppen precis som den gör när jag försökt maxa på milen, lite segt kan man säga. Skönt på sitt sätt om det inte vore för funderingarna på varför det gick så trögt. Nåväl, nu är det tre veckor kvar till loppet och jag hinner planera in en del trail i alla fall, och i övrigt fortsätta med träningsprogrammet – det blir bra det här, och det var riktigt skönt i skogen!

Provlopning-av-Stockholm-Trail

4 Kommentarer på Traillöpning är tufft – provlöpning av banan för Stockholm Trail

  1. Inte för att vara den som är den, men det är faktiskt OK Södertörn som lagt banan ;) tävlingen i sig arrangeras av de båda klubbarna :)

  2. Mattias Lindsäter // 2014/05/13 vid 21:25 // Svara

    Hej Calle!

    Jättekul att byta några ord med dig i spåret i söndags och tack för en grymt inspirerande blogg. Mycket trevlig läsning. Ser fram emot rapporten från Kullamannen – Lycka till med det!

    Mvh, Mattias.

    • Hej! Detsamma, och kul att du kom ihåg länken och kollade in bloggen :) Kullamannen ja, håll tummarna för att det går vägen så det blir en bra rapport…

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*