Trailskor, en av årets alla upptäckter

TRÄNINGSUTRUSTNING

Under det här året har jag både utvecklats som löpare i stort, men också upptäckt en hel del annat längs vägen. Av både nöje, nyfikenhet och i vissa fall slump. En av de ögonöppnarna är traillöpning, att springa utanför joggingspåret i tuffare terräng. Det behöver inte vara i nivå med hinderbana eller Tjurruset, det är krävande bara att springa obanat eller uppför steniga backar, dessutom kan det ofta handla om långa distanser.

Det har verkligen blivit något jag gillar. Senast förra helgen var jag och sambon ute och sprang en skapligt kuperad och ibland svårframkomlig vandringsled. Varierande och roligt, med äventyrskänsla och vandringsleder finns det gott om.

Särskilda skor, praktiskt eller ännu en pryl?

I samband med att jag började utforska traillöpningen så läste jag på lite grann kring utrustning, och upptäckte en helt ny hylla i skobutiken. Först tänkte jag att det mest var överflödigt och prylmani att ha ett par extra skor bara för att springa lite utanför spåret. Men det dröjde ju inte länge innan jag förstod att det inte var så dumt, inte minst för fötternas skull att ha ett par tåligare skor. Som i sin tur inte direkt passar för asfalt eller grus, i alla fall så sliter man snabbt ut sulan.

Så en dag hade Salomon-butiken rea, och jag gick dit för att spana närmare på skor. Det var inte helt lätt, men jag fick bra hjälp av en kille i butiken och pratade länge med honom för att suga i mig kunskap och få koll. Det som inte var lätt, det var att vissa saker kändes baklänges jämfört med hur jag har köpt skor tidigare, både vanliga och för löpning.

Trailskor är inte riktigt som andra skor

Till exempel ska tån vara riktigt långt fram i skon, och inte som när mamma tog mig till skoaffären och det letades stortå med tummen och med marginal fram till spetsen. Nej, ända fram gäller i trailskor. Den ska också sitta riktigt tajt på foten, inga egentliga marginaler alls. Det kändes så konstigt att jag nästan fejkade för att köpa en lite lösare storlek i smyg. Tack och lov lydde jag instruktionen och gick på en tajt modell.

Det klarnade lite när jag tänkte tillbaka på backträningen i Hammarbybacken i vanliga skor. När jag sprang nerför och väl nådde foten av backen så hade fötterna alltid tryckts hårt fram i fronten på skon, så det ledigt fick plats med en tumme mellan hälen och hälkappan. Inte riktigt optimalt med andra ord.

Så jag fattade att det fanns en poäng med en sko som sitter hårdare på foten. Det ska inte heller finnas så mycket plats för tån att åka fram och slå i extra hårt eller dumt när, inte om, man drämmer foten i en sten. Men trots ett stadigt tåskydd som finns på alla trailskor så är blå tånaglar i princip standard för traillöpare, härligt va?

Fler saker som skiljer sig åt eller är bra att tänka på

Sulan förstås, det är ju den egentliga anledningen till en sån här sko. Här finns olika mönster och olika längd på dubbar för olika underlag eller önskemål, både i metall eller gummi. Sulan är också mer styv och långt tåligare än en vanlig löparsko eftersom den ska tåla vassa stenar och annat otrevligt. I en del fall är sulan också vinklad lite som en hov för att ge extra stadga på ojämnt underlag och kunna motverka en onödig vrickning eller stukning. Ingen garanti förstås, men lite hjälp är bättre än inget.

Viktigt om vatten och trailskor

En sak som man kan tänka på lite extra när det gäller trailskor är vattenvikt. Hur mycket tyngre blir skon efter att ha sprungit över en myr? Det här skiljer sig mellan modeller, hur mycket de tar upp och håller kvar. Vad gäller vatten finns det två andra val också, mellan vattenavvisande eller dränerande skor. Vattenavvisande är tätare varianter som inte ska släppa in vatten. Dränerande är tvärtom, de släpper in vattnet helt och hållet. Mitt val, och det verkar vara de flestas, är dränerande. För lika snabbt som vattnets släpps in så släpps det ut igen, och har skorna låg vattenvikt så är det en bra kombination. Du blir blöt ändå till slut, och hellre en sko som andas än som är för tät.

Som en strömlinjeformad strumpa

Vid traillöpning så är både det direkta underlaget annorlunda än vanligt spår, men en liten bit upp från marken är det också skillnad. Kvistar, grenar, rötter, gräs och annat som skon passerar. Det fastnar väldigt gärna i en sko, så skosnörena på en trailsko är i regel tunn syntet med snabblås. Det sluter tätt och det som blir över vid låset brukar man kunna peta in i en liten ficka längst upp på plösen, så inget sticker ut. Plösen är i regel också fastsydd för att inte grus och barr ska kunna leta sig in så lätt. Skon är mer som en strumpa när jag tänker efter. Sen finns även överdragsdamasker som tillbehör om man verkligen vill hålla det fritt från skräp.

Bevis för bättre fäste på Tjurruset

I min långa köpprocess och diskussion med säljaren i Salomonbutiken så pratade vi om ifall en trailsko skulle göra skillnad på lertävlingen Tjurruset. Han hävdade att det skulle göra skillnad och överlag ge bättre fäste. Jag var lite tveksam, det är ju så fruktansvärt lerigt att det väl knappt spelar roll vad man har på fötterna. Men han hade rätt även här, på Tjurruset i år noterade jag verkligen skillnaden på löpare omkring mig, deras fäste med vanliga löparskor jämfört med mig själv. Det var skillnad. Inte superfäste, men helt klart bättre än vanliga skor.

Alltså, trailskor för traillöpning är bara klokt, lite säkrare och lite roligare med utrustning anpassat för ändamålet. Jag har i alla fall haft stor glädje av mina skor från första dagen.

Salomon-S-Lab-XT4-trailskor-i-lera

4 Kommentarer på Trailskor, en av årets alla upptäckter

 1. Härligt att läsa och kul att du träffa en person som verkligen vet hur det är att springa trail. Och du har så rätt att springa med rätt eller fel skor, ungefär som att åka slalom med längskidor, tråkigt och farligt

  Skicka gärna din e-post till erik.ahlstrom@korpen.se så kan jag hålla dig informerad vad som sker i Trail i Sverige

  mvh/Erik Ahström Samordnare Salomon Trail Tour och Brand Ambassador Salomon Sweden

 2. Hej Erik, jag skickade in min mailadress och tar gärna emot information :-)

  Såg datumen för Salomon Trail Tour via Stockholm Trails Facebook, så jag har noterat några favoriter i kalendern redan.

  Sen fick jag frågan på Twitter vilken skomodell det blev till slut, och det skrev jag aldrig i inlägget. Det blev ett par Salomon S-Lab 4: http://www.salomonrunning.com/si/minisites/slab4/

 3. Hej hopp Calle!

  Jag har en liten fråga som du kanske kan svara på, då trailsko är 2014-års upptäckt för mig. Har på ren chansning klickat hem ett par trailskor på rean och är nu så fundersam över passformen. Här hos dig så fick ju du rådet att de ska sitta ända fram i tån i princip, på många andra ställen ser jag rådet att man ska ha 0,5-1,5 storlek större!? Vilket för mig lät lite galet…

  Hur som, jag gissar att Salomon-folket kan sina saker, men känner du, nu såhär ett tag efteråt, att det fortfarande var ett bra val av storlek?

  Jag är en total nybörjare på löpning överlag så jag har ingen större erfarenhet av bra/bekväm/ändamålsenlig passform på löparskor av olika varianter :)

  • Hej Line! Kul att du hittade hit till mig och att inlägget kunde hjälpa till, även om det nu också lett till en fråga förstås :-) Mitt långa guide-inlägg skrev jag förra säsongen och har köpt ännu ett par trailskor sen dess. Både de första skorna och de här andra är köpta med samma filosofi – och det blev bra köp och passform i verkligheten. Så mitt råd idag är ganska nära det jag skrev, de ska sitta tajt, och det ska inte vara mycket plats framför tårna. Möjligen liite mer än vad jag beskrev i inlägget. Samtidigt ska de ju inte kännas trånga eller sitta för hårt, de ska fortfarande vara bekväma att ha på sig, de ska inte klämma eller skava. Sen brukar snörningen vara extra effektiv på de flesta trailskor så man kan knyta till dem ordentligt också om man känner sig osäker och tar något större storlek.

   Några upprepade tips: Nu utgår jag ju från att en trailsko används just på trail och i terräng. I backar, klättringar och nerförslöpor så vill man verkligen att de sitter som en smäck, att man inte glider med foten framåt eller bakåt. Glappar det och man springer så skorna blir blöta är skavsårsrisken påtaglig, återigen, sitter de tajt skaver det inte. Förutom det så har skorna en uppbyggnad som till viss del stabiliserar foten vid fel steg eller om man halkar till, sitter då inte foten riktigt fast så får man ingen hjälp av konstruktionen utan glider inuti skon.

   Det blev ett långt svar! Hur som helst, mitt råd är att hålla ner storleken. Men som sagt, de ska inte vara obekväma för det.

2 Trackbacks & Pingbacks

 1. Nya trailskor och nytt grepp i skogen! | SPRINGCALLESPRINGCALLE
 2. Svar på en läsarfråga om trailskor | SPRINGCALLESPRINGCALLE

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*