Tuff backträning med Stockholms Brantaste, med video och mer om loppet

BACKTRÄNING

I lördags bjöd Stockholms Brantaste in till backträning i grupp i Hammarbybacken, en säsongsavslutning av året och just gruppträningarna. Initiativet till gruppträningarna uppkom redan inför loppet som gick i maj men blev så populärt att det har arrangerats ett antal tillfällen även under hösten. Tillfällena aviseras på Facebook men jag har enbart lyckats pricka in ett tidigare tillfälle, och då grämde jag mig direkt att jag inte prioriterat  annorlunda. Så det fanns inte på kartan att missa säsongsfinalen.

Jag ångrar mig inte, men jag har inte kunnat gå ordentligt på två dagar så nog var det en final värd namnet. Träningen i sig är enkel och lättsam men fokuserad och effektiv med ett glatt gäng. I grupp blir det ju lätt så att man tar i lite mer än vanligt också, och även om jag tycker jag pressar mig ibland så blir det extra driv i steget ändå. Dessutom kördes övningar jag inte skulle göra själv och det var nyttigt. Plågsamt, men nyttigt.

Exempel på vad backträningen innebär

Första gången jag var med så var det bland annat ”tagning av krön” som gällde, att trycka på och hålla farten även efter krönet och inte sacka ihop som kroppen vill. Det blev flera omgångar som självklart startade en bra bit ner i backen… Krönkrigandet följdes upp av vad som närmast kan beskrivas som klättring. Bestigning av den absolut brantaste delen av Hammarbybacken och ända upp till toppen, tre gånger fick vi nöjet att nöta både händer och fötter i jord och gräs. Den träningen tog där den skulle, rejält styrkepass för benen.

Den här gången var det, förutom uppvärmning med diverse hopp i uppförsbacke, dags för ”backryck”. I en stadig lutning och distans var det fullt ställ uppför som gällde, 2×3 ”ryck” där det sista var betydligt segare än det första… Sen avrundades omgången med att vi tog oss uppför liftbacken. Det låter kanske bekvämt med lift, men just den sträckan har ingen del där det planar ut mer än ytterst lite. I andra backstråk lättar lutningen lite grann då och då även om alla vändor håller sina dryga 85 höjdmeter förstås.

Lite mer om loppet Stockholms Brantaste

Det var i våras som jag fick tipset av en bekant att det tydligen skulle arrangeras ett lopp i Hammarbybacken i maj. En lika tokig som genial idé, klart det ska finnas ett lopp om det finns en sån magnifik backe. Jag kunde helt enkelt inte låta bli att anmäla mig. Detta trots att det var väldigt tidigt i min träning och att jag börjat springa ”på riktigt” först i februari. Det blev helt enkelt att börja backträna lite extra för att inte svimma där i branten.

Loppet går ut på att springa tre gånger uppför Hammarbybacken, via tre olika backar och slingor om 3 kilometer. Men tro mig, den korta distansen är missledande. Det blir förstås en blandning av att springa och att gå för de flesta, men vinnaren sprang hela vägen och hela tiden hörde jag. När vi stod där i starten på en solig och skön dag så kunde jag inte sluta häpna över att det fanns 400 stollar till som gett sig in på det här frivilligt. Det var till och med en svensexa i starten där en stackare i kostym och lackskor fick agera hare när startskottet gick. Jag såg honom inte sen, men det gick säkert bra. Kanske.

Jag tog mig runt springandes och gåendes, med två rejält entusiastiska supportrar som lyfte mig uppför sista biten av varje backe med både hejarop och hotelser. Mycket nöjd och väldigt slut och med årets första och högsta puls (100%) noterad så stapplade jag hem. Den 25 maj 2013 går nästa lopp av stapeln, följ loppet på Facebook eller Twitter så kan du hålla koll på när anmälan öppnar och vara en stolle du med.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*