Utbildning i naturlig och hållbar löpning hos Art of Running

LÖPTEKNIK

När jag var nere på Kullaberg för att springa Kullamannen Trail så träffade jag flera nya, intressanta och trevliga människor och knöt kontakter på flera håll. På kvällen före loppet så hade vi en stund där Salomon-gänget och de flesta från Team Nordic Trail samlades för ett antal föreläsningar, bland annat berättade Erik Ahlström från Salomon om utvecklingen för Salomon Trail Tour. Jag själv höll en föreläsning om webb och sociala medier, med min egen blogg som skarpt case.

Dessutom höll Anders Nordström från Art of Running en mycket intressant dragning om naturlig löpning och löpsteg, med en mycket pedagogisk beskrivning och bakgrund mot biomekanik och ursprung. Anders har en vision och en mission i livet, och det är att hjälpa människor hitta det naturliga löpsteget och med det slippa skador som är och blir allt vanligare idag. Det är bakgrunden till att han startade Art of Running, som har sin bas med butik och träningsanläggning både inom- och utomhus på Åda Gods utanför Trosa.

Art of Runnings utgångspunkt är att öka individens kompetens för hur vi rör oss, hur människan använder sin kropp och sina fötter. Tillsammans skapar vi förutsättningarna och en plattform för att återupptäcka vår naturliga löpning.

Jag och Anders fick upp ögonen för varandra, vilket bland annat ledde till att jag överraskade min sambo med en utbildning i present i slutet av förra veckan. Min sambo har problem med en höft och har inte kunnat springa på väldigt länge, trots många besök hos sjukgymnaster, naprapater, kiropraktor med flera. Nu på senare tid har det blivit något bättre och hon har vågat börja springa lite lite grann. Efter att jag gick en kurs i effektiv löpteknik tidigare i våras så har vi, eller jag, pratat om hur bra det vore att lära sig en ny och bättre teknik redan från början när hon ska börja springa igen. Nu föll bitarna på plats, och det blev perfekt läge för löputbildning hos Anders.

Art-of-running-utbildning_001

Sagt och gjort, vi åkte ner till Art of Running och efter att ha fått en förevisning av anläggningen så var det dags för utbildning. Det blev en nästan tre timmars kurs, med både teori och praktik. Det är lite klurigt att lära ut tänket och tekniken, det känns som att man måste ha teorin före praktiken, men utan praktiken är det inte helt lätt att ta till sig och förstå teorin i sin helhet. Där blev jag riktigt imponerad av Anders, både grundupplägget och sättet att förklara allt på. Väldigt mycket var samstämmigt med vad jag lärde mig på kursen jag gick, men flera saker var nya och intressanta. Framför allt skiljde det sig i syfte, där min kurs var “effektivt löpsteg” så var Anders kurs dels det men framför allt “naturligt löpsteg” och kroppen i sin helhet, ett lite större grepp med andra ord.

På Art of Runnings löputbildningar ligger fokus i hur du lär dig springa på ett ”hållbart sätt”. Det spelar ingen roll på vilken ”nivå” du befinner dig som löpare – utgångspunkten är alltid individuell. ”If you can walk you can run”.

Efter ett gediget teoripass med mycket kunskap, fakta och information så var det dags att sätta igång med praktiska moment. Det började med filmning, där Anders spelade in sambon när hon sprang i olika hastigheter som hon springer “som vanligt”. Vilket inte är det lättaste när man har publik och vet att man ska lära sig en ny och annan teknik. Men det gick fint och videobevisen var insamlade, plus att Anders med sitt tränade öga för rörelsemönster fått sig en god uppfattning om just hennes kropp, rörelser och obalanser. Vi gick in för att titta på videon och prata om den. Uppenbart var att sambon kände som att hon sprang på ett sätt medan videon visade upp något helt annat, där fanns en utgångspunkt att börja med.

Det som följde var ett antal övningar, både avslappningsövningar och tekniska övningar. För att väcka känslan av kroppen och dess delar, och specifikt fokusera på de utmaningar som fanns. Sen var det dags att gå ut, med ett antal stillastående övningar först och sen grundövningar i löpningen för att slutligen få gå loss och springa. Öva och springa, korrigerra och springa, tappa tekniken, hitta den igen och om igen.

Art-of-running-utbildning_002

Det var faktiskt riktigt häftigt att stå bredvid och titta på och se utvecklingen. Det gick ganska snabbt framåt och när tekniken väl satt och allt kickade in så syntes det verkligen, och hördes på sambon som äntligen fick känna på hur all teori skulle kännas. Efter några finalvändor tillsammans med Anders där de sista gick i full fart, och en helt ny fart kan jag tillägga, så var det dags att runda av med att spela in en ny video på löpning med den nya tekniken. När vi gick in för eftersnack och för att granska och framför allt jämföra de två olika videosekvenserna så kunde det inte bli tydligare. Det var som natt och dag med löpningen före och efter kursen, som en helt annat löpare – och givetvis till det bättre. Häftigt!

Vi avslutade med att diskutera och prova ut ett par nya skor. Skor främst för trail, med låg vikt för att inte störa löpsteget och med lågt drop för att inte störa fot och isättning. Det blev till slut ett par Inov8 X-Talon 190, och sambon var nästan fnittrig när hon provade dem och de satt som en strumpa. Det blir utvärdering framöver och jag får återkomma med recension.

Lite om visionen med Art of Running

Det pågår ju en viss kontrovers i löparvärlden just nu, eller snarare löpindustrin får man väl säga. Det är främst två läger, ett med hällöpning och uppbyggda skor med mycket dämpning. Ett med mer naturligt löpsteg, mellanfotslöpning och mer minimalistiska skor med lägre drop och inte så mycket dämpning. Sen ännu längre ut på kanten kommer barfotalöpning. Här står Anders och Art of Running mycket tydligt på den naturliga löpningens sida, inte minst för att det är något på tok med skador inom löpning.

Med allt som den ”moderna” löpindustrin påstår så ställer jag mig frågan: hur kan det vara att så många är skadade nu när vi springer i sådana skor som enligt dem är ett ”måste” för att undvika skador?

I dagsläget är det dock inte två helt olika läger som slåss, och det beror tror jag rent krasst på att industrin hittat sin roll även vid sidan av alla uppbyggda skor. Nästan varje märke har kommit ut med antingen trailskor, raceskor eller skor specifikt för till exempel mellanfotslöpning. Det gör att de stora märkena faktiskt inte bromsar eller motverkar alternativen som växer fram, inte så som de skulle kunna och kanske har gjort.

Ett litet exempel på det skulle kunna vara att det i mars-numret 2014 av Runner’s Magazine släpptes in en artikel med rubriken “Sanningen om minimalismen”. Om jag är cynisk så skulle jag påstå att den artikeln inte skulle publiceras om inte de flesta stora märken (läs sponsorer och annonsörer) hittat en plats och åtminstone till viss del är med på tåget. Artikeln beskriver de båda löpteknikerna, eller alla tre rättare sagt, och går igenom för- och nackdelar och hur forskningsläget ser ut idag. Den har en vetenskaplig bas och navigerar med varsam balans bland argumenten. Men, den kommer faktiskt fram till en försiktig slutsats.

…utifrån det vi faktiskt vet idag ligger nog svaret någonstans mellan de båda alternativen – där argumenten för minimalistisk löpning än så länge är något starkare.

Jag tänker inte gå in så mycket längre i den diskussionen i det här inlägget, men jag tror helt klart själv mer på minimalistisk och naturlig löpning. Jag har inte gått så långt som barfotaskor och kommer nog inte att göra det, men jag har hittat mellanfotslöpningen och med den något fantastiskt i löpningen, tekniken och steget. Faktum är att jag med den aldrig sprungit så bra, så lätt och obesvärat, men det kräver sin övning att få koll på.

Läs gärna mer om Art of Runnings löputbildningar och om filosofin som ligger bakom allt.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*