Frågeutmaning med 19 frågor om vilken typ av löpare man är

FRÅGOR & SVAR

Det cirkulerar en utmaning bland löparbloggarna med 19 frågor att svara på, som ursprungligen kommer från Petra Månström. Jag fick faktiskt utmaningen från min syster, som just inte är löpare men som tipsade. Sen har jag sett samma utmaning här, här och där. Jag vill ju inte vara sämre så jag har också satt mig ner och svarat på frågorna.

1. Vilken typ av löpare är du?

Engagerad löpare, fortfarande lite nyfrälst på sätt och vis. Jag tycker om löpning som träningsform men är också med på en hel del lopp till höger och vänster. Jag springer gärna trail och i naturen, men när det gäller lopp går även grus och asfalt bra. Jag springer under alla årstider och gillar att nörda lite när det gäller utrustning, pulsklocka och träningsdata.

2. Hur länge har du löpt?

Inte länge alls. Jag upptäckte löpningen på riktigt 2010, blev snabbt bättre på det och sprang mitt första lopp. Nybörjaråret följdes av ett passivt år 2011 men från 2012 och framåt har jag gått från amatör till något annat, med många mil och lopp bakom mig. Intresset har blivit en livsstil som växte så mycket att det t.ex blev en blogg av det.

3. Hur mycket löper du per vecka?

Just nu ligger jag på 3 pass i veckan, 3-5 mil sammanlagt. I arbetsveckan är det kortare och mer intensivt, med backträning, intervaller och snabbdistans. Till helgerna njuter jag av långpass och håller på att öka distanserna längs med säsongen, längsta hittills i år är 30 km. Löpningen ska också samsas med simning, cykling och styrketräning… och någon vilodag, plus att det inte finns hur mycket tid som helst att ta av.

4. Vilket är ditt ”feelgood”-tempo?

I dagsläget när jag fått till löptekniken på ett helt nytt sätt så är jag bekväm med tempo ända från 4.50 min/km, men riktig feelgood ligger nog mellan 5.10-5.20 min/km.

5. Vad måste du ha med dig på ett pass?

Pulsklockan, i princip alltid. Mobilen för säkerhet och för att ta fina bilder om det är traillöpning på schemat. Annars inte så mycket, inte som är “måste”. Däremot har jag börjat använda och verkligen gilla löparryggsäck på långdistanspassen.

6. Varför springer du?

Mitt första svar är samma som flera andra svarat – för att jag kan. För att jag är bra på det, för att jag blir bättre, för att kunna njuta av lopp som jag tycker är roligt att springa. För att det är jobbigt ibland och lättare ibland, för att det går att variera ganska mycket trots allt. För att skingra tankar eller för att fokusera, för att jag mår bra av det.

7. Har du någon gång ljugit för att springa?

Njae, inte vad jag kan minnas. Jag förstår frågan och det skulle nog kunna hända, men inte hittills.

8. Hur ofta köper du löparskor?

Minst en gång om året. Dels sliter jag ut skor, dels har jag flera par både för trail och vanliga så att säga, dels… gillar jag prylar som sagt.

9. Var/hur handlar du din löputrustning?

Det beror på vilken utrustning det är. Allmänna saker kan jag skaffa på vilken sportbutik som helst, som löparstrumpor, tights, funktionströjor och annat. Det är märket och kvalitén som avgör. Men spelar det större roll så går jag gärna till Salomon som har blivit en riktig favorit, bland annat för löparryggsäck, trailskor och en del annat, även kläder. Nu har de även kommit ut med en serie mer vanliga skor som jag beställt och väntar på. För när det gäller skor så tycker jag inte det är lika lätt. Löplabbet är stora och jag har köpt skor där flera gånger, men jag tror det får räcka så. Jag har inte träffat på en enda försäljare som springer själv, inte så att det går att ha en löpardialog på riktigt. Det är oftast de lägger fram tre förslag av vad som ska pushas den månaden och pratar ihjäl sig om pronation eller inte. Det går ju att ha överseende med om man själv är påläst och vet vad man vill ha, men det har stört mig ett tag märker jag när jag skriver. Jag får återkomma i frågan när det är dags att handla igen. Runner’s Store är av annan kaliber och Salming Running har slagit upp portarna, där jag vet mer säkert att det finns löpare bakom disken.

10. Dygnets bästa springtid?

Mitt på dagen, eftermiddag… kväll. Hmm, det mesta funkar faktiskt.

11. Hur ofta tävlar du?

Lopp är ju en tävling men jag tänker aldrig på dem på det viset, inte ens när jag ska försöka knäcka min egen tid och faktiskt tävlar. Så på frågan hur ofta jag springer lopp så har jag ju rätt kort löparkarriär hittills. Men under 2012 och 2013 blev det väl 10-12 lopp per år. I år är det färre planerade, det blev lite mycket förra året….

12. Vilken är favoritdistansen?

Jag lägger inte gärna tid och pengar på lopp under 10 km, men därutöver så beror det på vilket lopp det är. Millopp och halvmaror har jag sprungit ett gäng, på asfalt och i skog, det är bekanta och bekväma distanser. Ett antal Lidingölopp har jag sprungit och ett marathon, plus att det snart är dags för ultrapremiär med 53 km. Jag tror min favoritdistans håller på att flytta fram i år faktiskt. När det gäller träning så har jag en favoritslinga på 18 km som jag trivs med och njuter av.

13. Har du ett mantra som du rabblar i huvudet när du blir trött?

Jag har inget direkt mantra, mer än att jag “vet att det går”. Dels för att jag börjar få rätt tjockt pannben, dels för att jag klarat av ett antal utmaningar och faktiskt vet att det oftast går att köra på även om jag blir trött. Vätternrundan, Vansbro Triathlon, Stockholm Marathon och Lidingölopp sitter där i minnet, om jag klarade det så ska jag väl klara en ynka backe?

14. Springer du helst i grupp eller ensam?

Jag springer helst själv. Men har å andra sidan sällan sprungit i grupp, så jag får säga att just nu trivs jag bäst i eget sällskap.

15. Hur återställer du dig efter ett långpass?

Äter gott och vilar en dag. Förutom det så tränar jag ju andra grenar också vilket ger en naturlig variation och gör att jag aldrig är riktigt sliten i kroppen, upplever jag det som, eller så tar jag i för lite helt enkelt.

16. Vilken snabbhetsträning föredrar du?

Gah… intervaller är verkligen inte roligt, men effektivt. Fast får jag välja så kör jag helst backintervaller i så fall, det känns bättre mentalt att besegra backen. Plus lite svårare att fuska, stannar man i backen är det rätt tydligt vad som hände.

17. Vilket lopp drömmer du om att springa?

Drömmer är ett stort ord, men just nu drömmer jag om Kullamannen Ultra Trail som ligger framför mig i slutet av maj, att klara det överhuvudtaget och jag är nyfiken på hur det kommer kännas och upplevas. Min andra dröm är att knäcka Lidingöloppet under 2.30, en så kallad Sub150, kanske i år… kanske. I övrigt tar jag lopp vartefter, och upptäcker gärna nya. Höga Kusten Trail i höst lockar också.

18. Vilken kändis skulle du helst vilja springa med?

Jag kommer inte på någon alls, jag passar på frågan och hänvisar till fråga 14.

19. Vilka tre till fem löp- eller träningsbloggare utmanar du att fylla i den här listan?

Högt och lågt: Miranda, Malin, Viktor, Camilla, Fredrik, Petra plus gänget i SLDK

Vilken-typ-av-lopare-ar-Springcalle

7 Kommentarer på Frågeutmaning med 19 frågor om vilken typ av löpare man är

    • Härligt! Roligt att läsa och “resultatorienterad njutningslöpare” tyckte jag var en klockren beskrivning. Sen är resultaten att orientera sig mot lite olika för min del :-) Paradoxer ingår nog i löpning på många sätt bara genom att det är “roligt” att plåga sig…

    • Fasen vad kul att du hakade på – nog för jag fattat innan att du springer långt, länge och starkt men roligt att få en ännu närmare inblick! Det där årsmålet på 3 000 km… det kommer snurra i bakhuvudet ett tag :-)

  1. Hehe. Efter det misslyckandet gjorde jag 3333 km 2011, 3660 km 2012, 3650 km 2013 och har sprungit en bit över 2000 km hittills i år. :)

  2. Just det där: Har jag gjort det här, så borde jag fixa det här! Det är en jäkligt smart grej att tänka. :-)

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*