Vad är traillöpning och varför tycker jag så mycket om det?

NATURNÄRA TRÄNING

Jag upptäckte traillöpning på riktigt i våras och förälskade mig i det, förälskelsen har bara blivit starkare under året. Det var efter terrängloppet Springcross som jag fick upp ögonen för mer skog, lera och utmaningar. Sen dröjde det inte länge innan jag öppnade dörren till trailvärlden och mitt första lopp blev KolmårdsTrailen som bekräftade mina känslor och gav mersmak. Visst, Tjurruset 2010 var också en trail per definition men för mig är det mer hinderbana om än med samma glädje och utmaning.

Invigning av träningskompisar i traillöpning

Sen i våras har jag tränat för och sprungit ett antal traillopp och samtidigt gjort mitt bästa för att göra reklam för det för andra. Men ett bra tillfälle för premiär för att inviga några träningskompisar uppstod först nu, och bättre sent än aldrig. Så i söndags var vi ett gäng på sex personer som sprang en skön milrunda traillöpning tillsammans, och för åtminstone hälften av gänget var det första gången i trailterräng. Vi sprang en vandringsled i ett friluftsområde söder om Stockholm, ”Äventyrsstigen” hette den och innehåller både backar upp och ner, vattenhinder, lera, stockar, trixiga teknikpartier, slingrande skogsstig och vacker utsikt över en sjö.

Klockren introduktion med andra ord och det var riktigt roligt att se och höra hur kul de tyckte det var, själv kunde jag ju inte annat än att hålla med om allt. Kommentarer kring att det var roligt, utmanande och så varierande att man inte tänkte på hur länge man sprungit. Tufft emellanåt men med fokus på teknik och att ta sig förbi hinder så blir det tuffa snarare problem som man löser än en plåga.

Vad är det som gör att jag gillar traillöpning så mycket?

I efterhand så har jag reflekterat lite över det här med trail, för jag kommer på mig själv att le för mig själv nästan varje gång jag tänker på eller pratar om traillöpning. Löpning i stort är ju ett starkt intresse hos mig just nu, men trailgrejen är något särskilt och ännu mer speciellt. Jag nöjer mig förstås med att jag tycker om det och njuter av turerna, men tankarna kring vad som gör det så speciellt snurrar ändå. Till exempel som förklaring till att jag blir så pass frustrerad över alla traillopp jag inte hinner eller kan vara med på nästa år, nästan lite förtvivlad för missade upplevelser.

En tanke är att det är en koppling till både barndomen med spring i benen och den naturnära upplevelsen. Att få springa fritt, upptäcka, uppleva och inte känna några gränser. En ny trail är ett litet äventyr tycker jag, något okänt fyllt av utmaningar som jag vill ta mig igenom och upptäcka samtidigt. Eftersom det är mitt ute i naturen, utanför de vanliga joggingspåren med naturen mycket närmare inpå så är det dessutom intryck för alla sinnen, och verkligen en upplevelse långt från vardagen.

Det är dessutom riktigt svårt att bli uttråkad av traillöpning, dels för upplevelsen som sagt men också för att det är en form av konstant problemlösning och dessutom i regel fysiskt krävande vare sig man vill eller inte. Så njuter man inte av omgivningen har man istället fullt upp med att ta i och kämpa sig fram – långtråkigt eller inte är det sista man tänker på.

Försök till definition av begreppet trail

Mina funderingar ledde också till några Google-sökningar, och jag hittade två intressanta artiklar på amerikanska Runners World / Running Times. Den ena artikeln handlade om försök att definiera termen traillöpning, och i den andra hade läsarna fått komma till tals med sina egna definitioner. Några av läsarnas förslag tyckte jag var bra och fritt översatt skrev de:

 • En trail måste ha: inte kunna springa två i bredd, jord- eller sandunderlag, stenar eller klippor, rötter och ensamhet. Vattenhinder är en bonus!
 • Om du inte behöver se efter var du springer, så är det inte ens i närheten av en trail.
 • Ett smalt band av stig, omgivet av vegetation tät nog att stänga ute vardagen.
 • En trail är där du byter ut betong, folk, bilar, telefoner och vardagsljud mot jord, sand, sten, rötter, tröd och natur. På en trail mäter du upplevelsen och vackra omgivningar istället för tid och tempo med pulsklockan.

Artikeln med försök till mer precis definition var också väldigt intressant, men jag funderar på om definitionen om vad det är också måste inbegripa vad det inte är. För som de själva resonerar, var går gränsen mellan trail, cross country, orientering, hiking, ultralöpning etc. Hur som helst refererar artiklen till boken “The Ultimate Guide To Trail Running” definieras begreppet med att minst tre av fyra kriterier behöver uppfyllas av:

1. Terräng    2. Naturliga hinder    3. Betydlig höjdskillnad    4. Vackra omgivningar

Är inte punkt fyra helt underbar att ha med som kriterie? Det gör också att även en backig traktorstig klassas som trail om det är fina omgivningar. Jag håller med om definitionen och kriterierna och ser gärna alla fyra uppfyllas samtidigt. Det inkluderar ganska mycket dessutom, och det kanske inte är så dumt.

Det finns också förslag om trail som sinnestillstånd, främst för ensamhet där man tar sig över hinder och genom okänd terräng. Allt annat stängs ute, underlaget och utmaningen gör att vardagen suddas ut och man kan inte tänka på annat än det man gör just för stunden. Jag är böjd att hålla med även här. Nu sprang vi i grupp, vilket var riktigt kul, men jag springer gärna och ofta trail själv eller med någon enstaka följeslagare.

Tips till dig som vill prova

Om du inte har provat trail förut – gör det, testa i något område i din närhet eller anmäl dig till något kort lopp och testa på själva formen för att se om det är något för dig. Salomon Trail Tour och The Run är nog de största arrangemangen men det finns många fler, inte minst lokala initativ. Kika in på till exempel Loppen.se för fler alternativ.

 

10 Kommentarer på Vad är traillöpning och varför tycker jag så mycket om det?

 1. Hej

  Tusen tack för dina betrakelser, du är helt rätt! Hoppas du tycker det är ok att jag sprider dina kloka ord på vår FB sida STT.

  Keep up the good work och härligt att se att även du har blivit trail tokig :-)

 2. Hej Erik, sprid gärna om du vill, det är bara roligt. Det kommer nog fler betraktelser på ämnet, känner att tankarna har fortsatt efter inlägget. Hur som helst är det kul och nästa säsong kommer bli både utmanande och riktigt rolig! Såg att datumen för Salomon Trail Tour kommit upp, bokningsdags snart med andra ord :-)

 3. Vad folk i Sverige tror att Trail är:

  ”Äventyrsstigen” hette den och innehåller både backar upp och ner, vattenhinder, lera, stockar, trixiga teknikpartier, slingrande skogsstig och vacker utsikt över en sjö.

  Men i mina ögon missbrukar svensken ordet trail ganska rejält.
  Trail betyder terräng, terräng som i stigar, leder och till och med grusvägar nog breda för en bil eller två.
  Trail är stigar, leder och grusvägar oavsett om det innehåller hinder, rötter, stenar eller vackra sjöar.

  Så nej, jag håller inte med dig och hoppas att ordet trail slutas missbrukas.

 4. Hej Daniel,

  frågan är ju om det ens behöver definieras. Men så funkar ju många av oss ändå, att bestämma vad som är vad. Så jag tyckte det var intressant att se vad för definitioner som finns. Jag håller med dig om att trail kan vara mycket och brett, inte minst så är jag anmäld till loppet Urban Trail, och där finns nog inte en enda rot men en hel del trappor istället.

  Trail brukar vad jag sett sällan betyda terräng dock. Terränglopp kan vara barnvagnsvänliga till underlaget till och med. Lidingöloppet och Spingcross kallas för terränglopp just för att de inte är “vilda” nog att klassas som trail. Det finns två termer av en anledning, samma på engelska med Terrain eller Trail.

  Så med de termer som finns och används, och som jag själv håller mig till även om det är blandade språk så kan jag inte hålla med dig om att det är samma sak, tyvärr. Men visst skulle det kunna kallas för en och samma sak på svenska, att allt skulle kunna kallas för just terräng och vara det. Men det är nog en hopplös önskan vid det här laget när termen fått fäste och det är skillnad på trail och terräng i lopp, skobutik och i löparsammanhang i stort.

 5. Kul att hitta någon mer som gillar trail/terräng! :-)

  • Detsamma – Kikade in på din blogg, kul! Jag ser att vi “upptäckte” trail/terräng båda två i år. Vi kanske till och med kämpar i samma lopp nästa år, jag har några bokade men spanar och planerar för fullt för att fylla skogskalendern :-)

   • Så många lopp, så lite tid… Haha!
    Jag har kikat och försökt få ihop det, men några lopp krockar tyvärr..
    Det jag vet att jag kommer springa är Risveden (igen). Måste ju försöka slå min tid från detta året! :-)

 6. Hej och tack för trevlig läsning!

  Nyfiken i en strut undrar var i Sthlms-området det finns trevliga områden för traillöpning. Gärna inom t-baneavstånd :)

  • Hej Jenny, kul att du gillar inlägget. Jag ska ta och göra ett inlägg med tips på spår och området, och samtidigt ställa frågan och se om vi får in ytterligare förslag. Jag själv känner ju mest till mitt eget närområde så det finns säkerligen fler tips därute. Återkommer inom de närmaste dagarna!

  • Hej igen Jenny, ledsen för att det dröjt några dagar med svar. Framförallt har jag väntat på att en sajt som ligger nere skulle börja fungera igen, men det verkar inte så. Sajten var Stigoteket.se som har varit ett ypperligt verktyg att hitta stigar och leder. Jag får ingen klarhet i om de lagt ner eller inte tyvärr. Hur som helst, det första tipset allmänt är att om man nöjer sig med “terräng” så kan man springa alla vandringsleder, ett perfekt sätt att transportlöpa i vacker natur och miljö. Vill man ha mer riktig trail så får man kliva av leden och springa på mindre stigar, djurstigar eller varför inte mountainbike-spår.

   För min del bor jag i söderort och går loss i Nackareservatet/Hellas, ett stort område med mängder av möjligheter. Även ett mindre skogsområde har många stigar att upptäcka och springa “vilse” på för lite äventyr. Om du vill ha tunnelbana nära så åk till Björkhagen, ta dig till Marcuskyrkan och sen rakt in i reservatet. Sen har jag sprungit på olika leder och områden söderut mot Nynäshamn med omnejd. Det är svårt att beskriva precisa leder och slingor. Men en sak du kan göra är att anmäla dig till Stockholm Trail den 29 juni, 5/10/21 km, en deltävling i Salomon Trail Tour då kommer du lära känna trail i området. Du skulle också kunna nosa lite på Team Nordic Trail som håller träningar och med all säkerhet har mängder med tips på trailslingor. Jag lägger med ett gäng länkar och tips här nedan:

   Vandringsleder i Stockholm

   Stockholm Trail / Stockholm Challenge

   Lopprapport från Stockholm Trail 2013

   Team Nordic Trail

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Urban Trail 10K - Lopprapport och video - Springcalle.se

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*