Vilse med vallan – nya prylar

KUNSKAP FÖR FRAMGÅNG

Förutom själva träningen så har alla de olika träningsformerna jag håller på med en särskild charm – nämligen prylarna! Det finns förstås många nivåer på hur mycket krut och engagemang man vill lägga på den delen, jag tycker givetvis att min nivå är alldeles lagom… Andra tycker det är för mycket, och vissa lägger mycket mer kraft (och pengar). Den största tekniksporten av de jag håller på med är förstås cyklingen, där kan man gå loss nästan overkligt mycket. Sen är det olika möjligheter i löpning, simning och skidor.

Jag tycker att det är roligt att kunna utvecklas även med prylar och tillbehör, att det finns olika utbud efter tycke, smak och möjligheter. Sen är vissa saker onödiga, det ska jag inte sticka under stol med. Men då vill jag peka en gång till på det där ordet – det är roligt! För det handlar inte bara om just “prylen”, det handlar om kunskap och att lära sig ytterligare färdigheter att bemästra något förutom den kroppsliga tekniken i själva träningsgrenen.

Nu när det blev någon form av skidsäsong trots allt så blev det av en händelse dags för en investering och utveckling just för skidträningen. Jag lärde mig ju åka skidor först förra året och skaffade min grundutrustning då med schyssta skidor, pjäxor och kläder. Det fanns ingen anledning att byta ut något av det, utan det blev ett tillägg till det jag hade.

Dags att lära mig mer om att valla skidor

Helt enkelt så ville jag ta steget och lära mig mer om valla, att valla själv och kanske bli åtminstone hygglig på det. För jag har ju förstått att det är både kunskap och en hel del tur för att få det riktigt bra. Förra säsongen var det väldigt slarvigt och okunnigt när det gäller valla, jag kletade på lite varannan gång och drog ett snigelspår som jag gned ut lite löst.

Jag visste inte bättre, men framförallt hade jag så fullt upp med att lära mig åka skidor och få till tekniken att det inte var någon prioritet. De gånger som det blev fantastiskt bra och som fick upp ögonen på mig var när jag tog vallaservice inför Stockholm Ski Marathon och på privatlektionen med Mattias Svahn. Den vallan rörde jag inte på flera veckor efteråt… I år och redan i väntan på snön har jag börjat sätta mig in lite mer i det, har lyssnat bättre, ställt frågor, Googlat och så vidare. Så omedelbart snöflingorna föll så var jag ute på favoritbutiken Länna Sport och botaniserade efter en grunduppsättning med grejor.

Swix-Travel-ViseDet blev tre olika köp. Dels ett vallaställ, så kallad “vallaprofil” i resemodell för att kunna sätta skidorna stadigt vid rengöring och vallning. Det finns även vallabord i resevariant för att vara helt komplett med det blev för dyrt och kändes inte tillräckligt angeläget.

Dels blev det ett vallajärn till glidvallning för att komplettera ett riktigt bra valla-kit från Swix som jag köpte. Valla-kitet innehåller bland annat två olika glidvallor, korkkloss, sicklingsskrapa, styrspårsskrapa, fiberduk, rengöringsmedel, ett antal olika fästvallor, sprayklister och klister på tub. Med andra ord ett i mitt tycke tillräckligt heltäckande innehåll för att börja öva och lära mig.

Hur har det gått med vallningen då?

Nåja. Det har gått sådär med vallningen och de första försöken. En bra sak är att jag rengjort skidorna riktigt ordentligt sen förra säsongen. En annan bra sak är att jag lyckades få till glidvallan hyfsat bra faktiskt. Rengjorde och borstade, smälte glidvalla och strök ut med vallajärnet enligt instruktioner. I spåret när jag åkt har jag upplevt glidet som mer än okej faktiskt. Fast det kan ändra sig sen igår när jag fick genomslag på grus i ett ambitiöst försök att åka ett “roligare” spår som inte var riktigt redo…

Men, det jag inte lyckats med än är att få till fästvallan. Framförallt är det valet av valla för underlag och temperatur som jag missat på, men jag behöver också bli bättre på att just… valla, att stryka på tillräckligt och på rätt sätt. Det är lite extra press på det här eftersom jag tagit på mig ansvaret för två andra personers skidor också förutom mina egna – bra press! Det motiverar mig att tänka till och anstränga mig lite extra, för jag vill ju ha den där kommentaren “jäklar vilket fäste idag!”. Hittills är det svalt och överseende från alla parter, men vänta bara – snart sitter fästvallan som dubbdäck och jag kommer stå och gratisvalla åt folk i spåren bara för att jag lyckats få till en magisk mix!

Hur gör du själv? Är du bra på att valla eller är det det vallningsfritt, “skintec”/tejpvariant, duktig kompis eller vallaservice som gäller vanligtvis? Har du några andra tips?

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*