Xterra Nordic, triathlon med tuffa tag

TIPS OM LOPP

En sak som man aldrig får full koll på är hur många olika lopp det finns. Det är lätt att tro att man har koll, men då dyker det upp ännu ett illa kvickt. Mängden lopp ger lätt även en frustration just att det finns så många som lockar men omöjligt att hinna med alla man skulle vilja köra, i alla fall på en säsong eller två.

Triathlon med extra motstånd

Ett av de senaste loppen som jag uppmärksammat, både via reklam och olika artiklar är Xterra Nordic. När jag läste på lite så blev jag riktigt sugen! Det är ju ett terrängtriathlon med mountainbike och traillöpning, plus simning förstås. Men just terränginriktningen ger en känsla av äventyr och en tuff och skitig prestation i skogen. Just det får det att pirra till lite i mig.

Tyvärr för egen del så är det all-in semester just när loppet går 12-13 juli vid Hellasgården i Nackareservatet i Stockholm men nog kliar det. Jag tror det här skulle vara en häftig upplevelse och en utmaning. Det kliar även att ta ut och rasta min mountainbike. Den står och dammar rätt mycket, det är racer som gäller för det mesta och i skogen blir det löpning istället. Men en liten tur kanske…

Publikvänligt upplägg

Det finns några olika upplägg på loppen vad gäller distanser. Men det längsta upplägget är 1500 m simning, 30 km MTB-cykling och 10 km traillöpning. MTB-momentet och terränginriktningen kan ge en del action till loppet. Upplägget är också extra publikvänligt verkar det som, alla grenar körs två varv på en bana vilket gör att man kan se de tävlande fler gånger. Simningen har dessutom en “Australian exit”, något som jag fick kolla upp. Vad jag förstår så betyder det att efter första varvet ska man upp ur vattnet, springa en bit och sen ner i vattnet igen för nästa varv.

Xterra är ett stort arrangemang, det var bara att jag inte hade koll på det förrän nu. Faktum är att det går 100 olika loppvarianter i 14 länder, 20 av loppen är “championship events” där de bästa deltagarna kvalificerar sig till storfinal på Hawaii, Xterra World Championship.

XTERRA is the world’s premier off-road multisport event. An extreme competition, the XTERRA format combines swimming with mountain biking and trail running. It has been described as one part triathlon, one part mountain bike race, and one part “survival of the fittest”

Xterra-Logo

1 Kommentar på Xterra Nordic, triathlon med tuffa tag

  1. Coolt! Har undrat när vi skulle få se det i Sverige :-)

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*